Krem z marchewki i słodkich ziemniaków

   Moi Drodzy ta zupa oczarowała mnie! Ja uwielbiam słodko-pikantny smak i właśnie znalazłam kolejną ciekawą propozycję :))) Po prostu pychotka. Oczywiście jest to wersja bezglutenowa i dietetyczna. Porcja to około 400kcal.

SKŁADNIKI:1 OSOBA

325 g marchewki
200 g słodkich ziemniaków
50 g pietruszki - korzeń
250 ml wywaru warzywnego
1 szt. mała cebula
słodka papryka
ostra papryka
oregano
pieprz i sól
10 g oleju z pestek winogron




PRZYGOTOWANIE

Warzywa: marchew, ziemniaki i pietruszkę, myjemy i kroimy w duża kostkę.
Zalewamy wywarem i gotujemy, aż zmiękną.
W tym czasie na oliwie z pestek winogron smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę.
Kiedy warzywa są już odpowiednie miękkie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę.
Wszystko dokładnie blendujemy za pomocą blendera.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dolewamy wody.
Doprawiamy odpowiednio wszystkimi przyprawami.
W wersji mniej dietetycznej dodajemy śmietanę.
Zupę podajemy z ciepłymi grzankami lub chlebem ( dla osób na diecie bezglutenowej - z pieczywem bezglutenowym).
SMACZNEGO!

























Komentarze

Prześlij komentarz