Dzisiaj jadę z blogerami z Wielkopolski na weekend do Kiekrza nad jeziorko na Warsztaty Pierogowe :) organizowane przez Pracownię Zdrowej Żywności SMAKFONIA, zwykle jak to bywa u nas blogerów kulinarnych każdy przygotowuje coś dobrego do jedzenia :)
Ja się pokusiłam na zrobienie rolady biszkoptowej cytrynowej z lemon curd i mascarpone :)
Zwinęłam ją z tej dłuższej strony, aby starczyło dla każdego bo będzie nas 20 osób. Relacja z pobytu już wkrótce! Miłego weekendu!
SKŁADNIKI: BLASZKA PROSTOKĄTNA 20X40
BISZKOPT CYTRYNOWY:
4 jajka, oddzielone
3/4 szklanki cukru
skórka z 2 cytryn
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA LEMON CURD Z MASCARPONE
3 duże jajka
80 ml wyciśniętego soku z cytryny
150 gr cukru
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
250 gr mascarpone
Ja się pokusiłam na zrobienie rolady biszkoptowej cytrynowej z lemon curd i mascarpone :)
Zwinęłam ją z tej dłuższej strony, aby starczyło dla każdego bo będzie nas 20 osób. Relacja z pobytu już wkrótce! Miłego weekendu!
SKŁADNIKI: BLASZKA PROSTOKĄTNA 20X40
BISZKOPT CYTRYNOWY:
4 jajka, oddzielone
3/4 szklanki cukru
skórka z 2 cytryn
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA LEMON CURD Z MASCARPONE
3 duże jajka
80 ml wyciśniętego soku z cytryny
150 gr cukru
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
250 gr mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Blaszkę natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy papier pędzelkiem z oliwą, aby biszkopt łatwo odchodził.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru na sztywno.
Odstawiamy.
W drugiej misce ubijamy żółtka z 1/4 szklanki cukru i skórką startą z cytryny. Na średnich obrotach około 6 min.
Następnie dodajemy oliwę, ekstrakt waniliowy i miksujemy chwilkę.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Wszystko razem dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy 1/3 ubitych białek i łączymy za pomocą miksera.
Delikatnie przelewamy masę do reszty ubitych białek i łączymy łyżką bardzo ostrożnie.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę.
Pieczemy około 10min.
Po upieczeniu zostawiamy w foremce 5min.
Następnie wykładamy biszkopt na posypany grubo cukrem pudrem ręcznik kuchenny i odklejamy papier do pieczenia.
Roladę zawijamy w rulon razem z ręcznikiem, najlepiej od tej krótszej strony.
Czekamy do ostygnięcia.
LEMON CURD Z MASCARPONE:
Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany.
Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy
masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy
skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec
tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Wystudzony lemon curd mieszamy z mascarpone.
Rozwijamy wystudzony biszkopt.
Smarujemy masą serowo-cytrynową, zwijamy ponownie w rulon i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na koniec dekorujemy grubo cukrem pudrem i malinami.
Cudna,pyszne smaki ,jak przetrwała podroż?pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjeszcze trasa przed nami :) dopiero jedziemy o 17.00 :)
UsuńSuper ekstra była! I nieziemnsko się prezentowała!
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu bardzo za miły komentarz i że oczywiście Ci smakowało :)
Usuńbyła przepyszna!
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :**
Usuń