Lubicie szybkie zapiekanki? Jeśli tak to mam dla Was dietetyczną wersję prosto od Monii Mojej Kochanej Dietetyczki zdradzę Wam że mogłabym jeść taką zapiekaneczkę codziennie :)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA , około 400kcal
SKŁADNIKI: 1 OSOBA , około 400kcal
50 g Makaron pełnoziarnisty
150 g Kalafior
5 g Oliwa z oliwek
5 g Mąka pszenna
150 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
3 g
Musztarda (około ½ łyżeczki)
30 g Ser
Camembert light
10 g Płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na 3 - 4 minuty przed
końcem gotowania dodać różyczki kalafiora.
Gotować aż makaron i kalafior będą
miękkie
(można również ugotować je oddzielnie).
Wszystko odcedzić i wyłożyć do
naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać mąkę i smażyć przez chwilę na umiarkowanym ogniu, co chwilę
mieszając.
Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
Dodać musztardę, pokrojony ser i odrobinę soli do smaku.
Sosem polać kalafiora
i makaron. Całość piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami
rumienić i bulgotać.
W połowie pieczenia dodać płatki migdałowe.
Wygląda super! Koniecznie muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńpolecam wyszło super :)
Usuń