Kalafior zapiekany z makaronem i serem pleśniowym posypany migdałami

Lubicie szybkie zapiekanki? Jeśli tak to mam dla Was dietetyczną wersję prosto od Monii Mojej Kochanej Dietetyczki zdradzę Wam że mogłabym jeść taką zapiekaneczkę codziennie :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA , około 400kcal



50 g Makaron pełnoziarnisty

150 g Kalafior

5 g Oliwa z oliwek

5 g Mąka pszenna

150 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu

3 g Musztarda (około ½ łyżeczki)

30 g Ser Camembert light

10 g Płatki migdałowe


PRZYGOTOWANIE
 

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
 Na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora.
 Gotować aż makaron i kalafior będą miękkie
 (można również ugotować je oddzielnie).
 Wszystko odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
 Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i smażyć przez chwilę na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając.
 Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
 Dodać musztardę, pokrojony ser i odrobinę soli do smaku.
 Sosem polać kalafiora i makaron. Całość piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać.
  W połowie pieczenia dodać płatki migdałowe.



Komentarze

Prześlij komentarz