Imbirowa zupa marchewkowa z kurczakiem i migdałami

Czas na jakąś dietetyczną zupkę :) W takie zimno połączenie imbiru z marchewką i kurczakiem coś pysznego rozgrzewa i podładowuje baterie hehe :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



200 g Marchew

70 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry

100 g Ziemniaki

10 g Olej rzepakowy uniwersalny

250 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z

włoszczyzny)

20 g Serek twarożkowy chudy

10 g Płatki migdałowe

35 g Chleb żytni pełnoziarnisty

Sok cytrynowy, imbir 

PRZYGOTOWANIE

Marchew i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
 Płatki uprażyć na suchej patelni. 
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć warzywa wraz ze szczyptą imbiru. Następnie wlać bulion i dodać mięso, gotować około 20 minut.
 Zdjąć z ognia, wyciągnąć kurczaka, a zupę dokładnie zmiksować.
 Dodać kilka kropel soku z cytryny oraz serek.
 Doprawić odrobiną soli i pieprzem, wymieszać.
 Zupę przelać do talerza, na wierzchu ułożyć mięso pokrojone w kostkę. 
Całość posypać płatkami migdałowymi.
 Podać z pieczywem.



Komentarze

Prześlij komentarz