Magiczne i bajeczne miejsce w okolicy Poznania….Istnieje to TAMARYNOWA OSADA
Kilka dni temu dostałam zaproszenie organizowane przez
DOCEŃ POLSKIE na spotkanie integracyjno-warsztatowe
blogosfery prosto z wielkopolski :)
Bardzo się cieszę, że skorzystałam z tego zaproszenia bo to
był niesamowity wyjazd, który na pewno pozostanie na długo w mojej pamięci.
Uwielbiam spędzać czas z pasjonatami a zwłaszcza kulinarnymi!!!
Kiedy dotarliśmy z Poznania do TAMARYNOWEJ OSADY poczułam
się jak w raju…idealne miejsce na spędzenie weekendu, zwłaszcza jak pogoda
dopisuje – co nam się udało. Wszystko urządzone jest bardzo stylowo z klasą.
Okolica jest przepiękna można tam pojeździć konno oraz wybrać się na wycieczkę
rowerową lub długi spacer w okolicy pięknej polskiej przyrody.
Przywitał nas właściciel tego magicznego miejsca pan Romuald
Jaśkiewicz, który okazał się niesamowitym pasjonatom, jego opowieści o
gastronomi, znajomość dobrego smaku oraz wiedza na temat jedzenia jest ogromna,
aż miło z zaciekawienie słuchało się tego wszystkiego co pan Romuald nam
opowiadał.
Zostaliśmy poczęstowani samymi produktami, daniami na jak
najwyższym poziomie, wszystko lokalne przygotowywane przez okolicznych
Gospodarzy.
To co najbardziej uraczyło moje podniebienie to biała,
świeżo zrobiona kiełbasa od ZM Konarczak smażona na domowym smalcu – po prostu
idealnie doprawiona z odpowiednią ilością majeranku.
Świeży, domowy chleb na zakwasie oraz masło własnej roboty z
kiełbasą białą słoikową lub pasztetem wszystko oczywiście własnej roboty…cóż
można chcieć więcej.
Ucztę zakończyła pyszna, prosta z pieca gorąca szarlotka
…ahhh co za smak!!!
W miedzy czasie Gospodarz częstował nas nalewką ziołową lub
też idealnie schłodzonym białym włoskim winem.
Jedną z głównych atrakcji był pokaz robienia sera smażonego
oraz białego przez lokalną specjalistkę panią Iwonkę. Bardzo mi zasmakował ser
smażony z dodatkiem świeżego koperku.
Następnie udaliśmy się na spacer z panem Romualdem, który
pokazał nam piękną okolicę, konie oraz jego udomowioną dziką świnię Chrumcie
;))
Po powrocie zaproszona nas na wspólne warsztaty z Szefem
Kuchni Maksymilianem Jaśkiewiczem, z
wielkim zaangażowaniem przystąpiliśmy do obierania i krojenia warzyw.
Ku mojemu zaskoczeniu pan Maksymilian kazał również pokroić
natkę od marchewki, która okazała się super w smaku. Zupa jaką stworzyliśmy
wspólnie to ZUPA SEZONOWA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I KUREK ahh była bardzo pyszna
z dodatkiem śmietany i koziego sera.
Kiedy zupa się gotowała cała ekipa z blogosfery plotkowała
wspólnie popijając pyszne białe winko.
Na koniec Gospodarz i Szef Kuchni zaprosili nas na
degustację „gotowej” zupy oraz popisowe dania Maksymiliana:
Schab na trawie żubrowej z buraczkami glazurowanymi w porto
i pianą z jabłek oraz
Sałatka z piersi kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem
cykorii i orzechów na miodowym vinaigrette
POEZJA SMAKU!!! Ja, która nigdy nie lubiłam kaczki, po
prostu byłam oczarowana. Mięso idealnie upieczone, soczyste i bardzo chrupkie,
do tego te buraczki „miodzie” ;)
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy…ahh szkoda, bo
mogłabym tam zostać przez kolejny tydzień.
Na zakończenie dostaliśmy pamiątkowy kubek od DOCEŃ POLSKIE
oraz MAKARON MIĘDZYBROCKI który,
dzisiaj został zjedzony razem z zupą pomidorową – pyszny!!!
I najważniejsze nasz polski, dostępny w INTERMARCHE.
Bardzo dziękuję Markowi, że mogłam uczestniczyć w tym Evencie.
Jak dla mnie najlepszy na jakim byłam…z SUPER TOWARZYSTWEM!!!
ZBIÓRKA W POZNANIU :) |
TAMARYNOWA OSADA ZAPISANA W DZIEDZICTWIE KULINARNYM |
MAŁY LANSIK Z KOLEŻANKAMI BLOGERKAMI |
PIĘKNE WYSTRÓJ TAMARYNOWEJ OSADY |
IDEALNA OKOLICA NA SPACER I PODZIWIANIE POLSKIEJ PRZYRODY |
PAN ROMUALD I JEGO NIESAMOWITE OPOWIEŚCI |
SMAŻONA BIAŁA KIEŁBASA - JAK DLA MNIE IDEALNA |
CHLEB WŁASNEJ ROBOTY NA ZAKWASIE |
NALEWECZKA ZIOŁOWA :) |
SAME PYSZNOŚCI - BIAŁA KIEŁBASA SŁOIKOWA I PASZTET, WSZYSTKO WŁASNEJ ROBOTY |
GORĄCA SZARLOTKA UPIECZONA NA SAMYCH ŻÓŁTKACH OD WIEJSKIEJ KURY |
PANI IWONKA PREZENTUJE JAK ZROBIĆ SER SMAŻONY I BIAŁY |
SER SMAŻONY - JESZCZE CIEPŁY |
SER SMAŻONY ZE ŚWIEŻYM KOPERKIEM - COŚ PYSZNEGO |
WNĘTRZE POKOJU W TAMARYNOWEJ OSADZIE- WSZYSTKO ZAPROJEKTOWANIE Z GUSTEM I KLASĄ- MALOWIDŁA POZNAŃSKIEGO MALARZA |
CHRUMCIA ;D |
DZIEWCZYNY I CHŁOPACY OSTRO DZIAŁAJĄ PODCZAS WARSZTATÓW |
ZUPA SEZONOWA Z FASOLKI I KUREK |
NAJWAŻNIEJSZE TO DOBRE FOTO ;) |
PIERŚ Z KACZKI W MARYNACIE ŚLIWKOWEJ Z DODATKIEM CYKORII I ORZECHÓW NA MIODOWYM VINAIGRETTE W WERSJI FOOD DESIGN |
PIERŚ Z KACZKI W MARYNACIE ŚLIWKOWEJ Z DODATKIEM CYKORII I ORZECHÓW NA MIODOWYM VINAIGRETTE |
SCHAB NA TRAWIE CYTRYNOWEJ Z BURACZKAMI GLAZUROWANYMI W PORTO I PIANĄ Z JABŁEK |
MILE SPĘDZONY CZAS W DOBOROWYM TOWARZYSTWIE |
AHH CZAS DO DOMU :( |
PAMIĄTKA - IDEALNY DO ZIELONEJ HERBATY :) |
swietna sprawa takie spotkanie!:)
OdpowiedzUsuńpiekna okolica!
Super relacja! Do miłego zobaczenia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChrumcia! chodź do Panci:P
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia! I cała relacja!
OdpowiedzUsuńFajnie opisałaś i obfotografowałaś ! Dzięki za wspólne chwile i podróż do Poznania :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia:) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny :*** super że mogłyśmy się spotkać czekam już na kolejny zlot :DDD
OdpowiedzUsuń