Wegańska i bezglutenowa tarta mango-kokos bez pieczenia

   Za oknem lato w pełni! Jest bardzo upalnie co mnie akurat nie cieszy! Ja jestem z tych osób co kocha zimę i śnieg, no ale cóż trzeba przeczekać byle do września i upały na pewno troszkę się zmniejszą a temperatura obniży się! Dzisiaj mam dla Was genialny przepis, który nie wymaga pieczenia! Skład jest bardzo dobry, bez cukru rafinowanego! Zdrowo a co najważniejsze pysznie!

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 20 CM

SPÓD

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych 
1/4 szklanki migdałów surowych 
1/4 szklanki wiórków kokosowych 
2 łyżki oleju kokosowego 
1 łyżka syropu klonowego
14 daktyli 

NADZIENIE

2 duże mango ( połowę z jednej sztuki zostawiacie do dekoracji )
1 duża świeża morela
Niecała 1/2 szklanki syropu klonowego
400 ml mleka kokosowego minimum 22%
1 łyżka mąki kukurydzianej 
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
3 łyżki agaru

PRZYGOTOWANIE
 
Daktyle zalewacie gorącą wodą i odkładacie na 15 minut.
Do malaksera wkładacie wszystkie składniki wraz z odsączonymi i miękkimi daktylami,  które potrzebne są na przygotowanie spodu. Miksujecie na najwyższych obrotach, tak długo aż masa będzie idealnie połączona i rozdrobniona! 
Tortownicę wykładacie papierem do pieczenia. 
Odpowiednio przygotowaną masę kładziecie na spód  tortownicy i ugniatacie. Tortownicę wkładacie do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Melon obieracie, wrzucacie do malaksera wraz z morela. Miksujecie, na idealnie płynna konsystencję przypominająca smoothie.
Do małego rondla wlewacie mleko kokosowe, które zagotowujecie.
 Kiedy zacznie bulgotać dodajecie syrop klonowy, mąkę kukurydzianą i agar. Wszystko dokładnie mieszacie. 
Gdy masa zacznie gęstnieć dodajecie mus z melona i morela dokładnie mieszacie i wlewacie do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Jak masa przestygnie i lekko zgęstnieje wkładacie do lodówki najlepiej na całą noc. 
Dekorujecie wedle uznania! 
Przechowujecie w lodówce!  
Smacznego!

 



Komentarze

  1. w liście składników są 2 sztuki mango, w opisie przygotowania już melon. Która opcja jest właściwa i jeśli melon, to jaki konkretnie, bo ich rodzajów jest przynajmniej kilka, które różnią się znacznie wagą, więc może lepiej podać wagę do przepisu, niż ilość sztuk?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz