Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z papierówkami i cynamonem

   Zakochałam się w tych ciasteczkach, są po prostu mega! A słodka papierówka w środku wraz z cynamonem to sztosik! Polecam robi się chwilkę są zdrowe i pyszne!

SKŁADNIKI:

190 g mąki ryżowej INCOLA
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki siemienia lnianego
6 łyżek mleka roślinnego
1/2 szklanki masła roślinnego
3 łyżki cukru kokosowego nierafinowanego
6 dużych papierówek

PRZYGOTOWANIE

 W małej miseczce umieszczamy siemię lniane zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie do miski wsypujemy wszystkie pozostałe suche składniki oprócz cukru.
W misie miksera umieszczamy masło i ubijamy.
Dodajemy cukier i dalej mieszamy do idealnego połączenia/
Dodajemy suche składniki i wszystko mieszamy na powolnych obrotach.
Następnie dodajemy siemię lniane i łączymy za pomocą miksera.
Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę obrane papierówki.
Dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki.
Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier i kładziemy kulki.
Kulki spłaszczamy na kształt ciasteczek.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( termoobieg )
Pieczemy 25 minut.
Po wyciągnięciu ciasteczka będą miękkie.
Zaczną twardnieć podczas stygnięcia.
Najlepiej spamują z dobrym mlekiem roślinnym lub kawą!
SMACZNEGO!





Komentarze