Wegańskie i bezglutenowe brownie z mąki z amarantusa z bananami

Kochani ...czy są tu fani brownie? Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Brownie ma bardzo intensywny czekoladowy smak, świetnie się komponuje z mąką amarantusową, która ma specyficzny smak oraz bananami! Próbujcie i dawajcie znać czy smakowało :)

SKŁADNIKI: FOREMKA 20 CM x 30 CM


1 szklanka mąki amarantusowej INCOLA
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru kokosowego nierafinowanego
12 łyżek kakao
55 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/2 szklanki mielony orzechów ( u mnie laskowe )
1/2 szklanki śmietanki roślinnej ( u mnie sojowej )
Szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

KREM CZEKOLADOWY 

21 g surowe kakao
25 g mąki orzechowej
80 g syrop klonowy
28 g olej kokosowy ( konsystencja miękka )
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 
1 łyżka wody
szczypta soli


PRZYGOTOWANIE 

Przygotujcie sobie 2 miski.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zmielone orzechy, kakao i sól.
W drugiej misce widelcem rozgnieść bardzo miękkie banany.
Dodajemy śmietankę, cukier kokosowy,  ekstrakt waniliowy, olej kokosowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Płynną masę przelewamy do mąki i dokładnie łączymy ze sobą.
Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy ( termoobieg 25 minut 180 stopni )
Wyjmujemy ciasto i czekamy aż wystygnie.
W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na krem.
Polewamy brownie i gotowe!
Smacznego!






Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie, lada dzień planuję je wypróbować. Mam natomiast awersje do maki amarantusowej, czy mogę ja zastąpić inną bezglutenowa? I czy na drugi dzień to ciacho nie jest suche? Mam taki problem z każdym weganskim:( pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz