Wegańskie ciasto marchewkowo-kokosowe z konfiturą morelową i cynamonem

   Hallo! Kochani co ja tu dzisiaj dla Was mam....no jak zwykle coś pysznego! Na straganach znajdziecie młode marchewki oraz morele, z których zrobicie sobie konfiturę morelową, którą wykorzystacie do przygotowania tego oto mega pysznego ciacha. Oczywiście będzie szybko i bardzo zdrowo! Maszerujcie po marchewki i kokos i działamy aaa i kupcie gazowaną wodę bo to ona jest sekretnym składnikiem tego ciasta!

SKŁADNIKI: FOREMKA 20 CM X 30 CM

175 g startej na tarce świeżej marchewki
75 g wiórków kokosowych
150 g cukru kokosowego nierafinowanego
100 ml oleju roślinnego
300 ml gazowanej wody 
1 łyżeczki cynamonu ( czubate )
350 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
dżem morelowy
chipsy kokosowy do posypania


PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni termoobieg.
Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
W misce miksera umieszczamy startą marchewkę, wodę gazowaną, cukier, cynamon i wiórki kokosowe oraz olej roślinny.
Mieszamy za pomocą miksera około 5 minut.
W osobnej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Do płynnego ciasta dodajemy 1/3 przesianej mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Następnie dostajemy pozostałe 2/3 mąki z proszkiem i wszystko razem delikatnie mieszamy do idealnego połączenia składników,
Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki do pieczenia.
Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Upieczone ciasto wykładamy i zostawiamy w foremce około 15 minut do wystygnięcia.
Następnie wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia.
Ciasto smarujemy dżemem morelowym i posypujemy chipsami kokosowymi.
Możecie wcześniej chipsy kokosowe uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, smak będzie jeszcze lepszy.
SMACZNEGO!






Komentarze