Wegańskie batoniki z truskawkami i kokosem w ciemnej czekoladzie

   Sezon na truskawki praktycznie dobiegł końca, ale myślę że spokojnie możecie je zastąpić malinami lub mrożonymi truskaweczkami! Na pewno macie pochowane w zamrażalniku ;)
Spróbujcie koniecznie fajna i zdrowa alternatywa dla sklepowych batonów pełnych cukru rafinowanego!

SKŁADNIKI: FOREMKA 15 CM X 20 CM

2 czubate szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

TRUSKAWKOWE NADZIENIE

2 czubate szklanki świeżych lub mrożonych truskawek  ( myślę, że mogą być spokojnie borówki, maliny ...)
2 łyżki syropu klonowego ( myślę, że w przypadku malin dodajcie więcej )

CZEKOLADOWA POLEWA

150 g czekolady gorzkiej wegańskiej 
1 łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie do posypania wiórki kokosowe


PRZYGOTOWANIE

Blaszkę do pieczenia wykładacie papierem do pieczenia/
Do malaksera lub blendera wrzucacie wszystkie składniki do przygotowanie masy kokosowej.
Miksujecie tak długo na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta masa.
Tak przygotowaną masę wykładacie na blaszkę, ugniatacie dobrze łyżką i wkładacie do lodówki na czas przygotowania masy truskawkowej.
Truskawki wkładamy do małego rondelka dodajemy syrop klonowy i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż powstanie konsystencja konfitury.
Czekamy, aż przestygnie i wykładamy na schłodzoną masę kokosową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy.
Polewamy warstwę truskawkową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dzielimy na batoniki i gotowe!
Przechowujemy w lodówce!
SMACZNEGO!










Komentarze