Lodowe wegańskie i bezglutenowe krówki z awokado

   Pewnie wielu z Was zna smak lodowych czekoladek, które kiedyś dostępne były tylko u naszych sąsiadów...pakowane w foliowym rożku idealnie rozpuszczały się w buzi i smak miały MEGA!  Ja mam dla Was dzisiaj przepis na bardzo podobne czekoladki w smaku tylko w wersji wegańskiej, zdrowej i bezglutenowej!

SKŁADNIKI

150 g czekolady wegańskiej gorzkiej ( lub jak ktoś spożywa nabiał i lubi bardzo słodko, to może być mleczna )
2/3 szklanki śmietanki kokosowej ( gotowej do kupienia lub proponuje schłodzić przez noc w lodówce puszkę mleka kokosowego i wykorzystać tylko gęstą śmietankę, która powstanie a resztę polecam do koktajli )
1/2 szklanki surowego kakao
3/4 szklanki cukru kokosowego nierafinowanego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
1/2 łyżeczki soli
2 duże dojrzałe awokado
1/2 szklanki posiekanych orzechów ( u mnie pekan lub możecie pominąć )


PRZYGOTOWANIE

Przygotowujecie sobie foremkę do pieczenia taką 15x20cm.
Wykładacie papierem do pieczenia.
W rondelku na średnim ogniu rozpuszczacie czekoladę, dodajecie śmietankę kokosową, cukier kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystko dokładnie mieszacie ( nie doprowadzacie do wrzenia !!! ), ma powstać idealnie gęsta i jednolita masa.
W malakserze lub do blendera wkładacie obrane awokado i przygotowaną masę czekoladową i wszystko dokładnie miksujecie na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę przelewacie do foremki, posypujecie posiekanymi orzechami i wkładacie do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
Najlepiej smakują tak 15 minut po wyjęciu z zamrażalnika pokrojone w kosteczki. 
Przechowujemy w zamrażalniku lub w lodówce.
SMACZNEGO!





Komentarze