Powiem Wam, że jestem zszokowana pogodą oraz wysypem owoców w tym roku! Miejmy nadzieję, że to nie będzie tylko chwilowe, ponieważ w radiu słyszałam wypowiedź, odnośnie owoców, których w tym roku ma być bardzo mało........hmmm czy tak będzie zobaczymy! Póki co możemy się cieszyć truskawkami, czereśniami... a u mnie taka mała zapowiedź letniego ciasta z morelami! Są już dostępne w atrakcyjnej cenie w Lidlu! Polecam to ciasto jest przepyszne!
SKŁADNIKI: BLASZKA 20x30 CM
MOKRE SKŁADNIKI:
250 ml mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)
100 ml oleju roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
SUCHE SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej ( ja używam mąkę BIO Lidl luksusowa )
150 g cukru kokosowego nierafinowanego
6 g proszku do pieczenia
INNE SKŁADNIKI:
12 dojrzałych moreli
cukier puder do posypania ( u mnie cukier puder z cukru trzcinowego nierafinowanego )
SKŁADNIKI: BLASZKA 20x30 CM
MOKRE SKŁADNIKI:
250 ml mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)
100 ml oleju roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
SUCHE SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej ( ja używam mąkę BIO Lidl luksusowa )
150 g cukru kokosowego nierafinowanego
6 g proszku do pieczenia
INNE SKŁADNIKI:
12 dojrzałych moreli
cukier puder do posypania ( u mnie cukier puder z cukru trzcinowego nierafinowanego )
PRZYGOTOWANIE
Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni - termoobieg.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie mokre składniki.
W kolejnej misce mieszamy susze składniki, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Następnie łączymy razem mokre i suche składniki i wszystko dokładnie łączymy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki.
Morele myjemy kroimy na pół i usuwamy pestki.
Wciskamy w ciasto.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy to tzw suchego patyczka.
U mnie czas około 35 minut.
Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz