Makaron spaghetti z bobem i wstążkami cukinii

   Jest już świeży bób na ryneczku. Co za tym idzie czas na pyszne, wegańskie i szybkie danie! Uwielbiam makarony w każdej postaci! Dzisiaj mam dla Was przepis na spaghetti w odsłonie wiosennej!

SKŁADNIKI: 3 OSOBY

300 g makaronu spaghetti
torebeczka świeżego młodego bobu ( to jest chyba 400 g )
2 małe młode cukinie
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 czubate łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu
1 łyżeczka czubryca czerwona ostra ( To najpopularniejsza przyprawa w kuchni bułgarskiej. Jest mieszanką, w skład której wchodzą: rozmaryn, papryka słodka, papryka chili, pieprz czarny, cząber, papryka ostra, czosnek granulowany, kozieradka, sól,kukurydza. Czerwona czubryca zaostrza smak potraw )
świeżo zmielona sól himalajska i pieprz
do posypania świeżo posiekana pietruszka natka


PRZYGOTOWANIE

Bób płuczemy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Cukinię obieramy za pomocą obieraczki, robiąc tzw wstążki makaronowe.
Oliwe z oliwek wlewamy na patelnię dodajemy posiekaną cebulę i wstążki makaronowe.
Smażymy aż cebula i cukinia lekko się zarumienią.
Dodajemy troszkę wody, aby nie przypalić, bardziej "udusić".
Tak przygotowaną cebulę i cukinię odstawiamy.
Ugotowany bób obieramy.
W tym czasie gotujemy makaron tak jak na opakowaniu.
Obrany bób wrzucamy na patelnię do cukinii i cebuli.
Dodajemy pastę pomidorową i przyprawy.
Mieszamy i smażymy około 2 minut.
Ugotowany makaron odcedzamy wrzucamy do przygotowanego sosu z bobu, cebuli i cukinii.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy od razu posypując świeżo posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!



Komentarze