Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki ryżowej

   Ciasteczka, kto ich nie lubi! A dodatkowo jak są w wersji zdrowej, bez cukry rafinowanego, nic tylko zajadać! Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne ciasteczka, koniecznie je zróbcie! Są idealne!

SKŁADNIKI

SUCHE SKŁADNIKI

1 szklanka mąki ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

MOKRE SKŁADNIKI

3/4 szklanki masła orzechowego. płynnego z kawałkami orzechów
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru kokosowego nierafinowanego
1/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego ( odpowiednik jajka na 1 łyżkę przypadają 3 łyżki ciepłej wody, czyli dodajemy 6 łyżek ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g gorzkiej czekolady do dekoracji


PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
Suche składniki mieszamy razem i przesiewamy przez sitko.
Mokre składniki łączymy razem i mieszamy dokładnie.
Następnie do mokrych, połączonych składników dodajemy suche i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i formujemy ciasteczka, które wykładamy na wcześniej przygotowanej blaszce.
Pieczemy około 35 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Przestudzone ciasteczka dekorujemy wedle uznania.
SMACZNEGO!










Komentarze