Wegańskie ciasto marchewkowe

   Chyba nie znam osoby, która nie lubi ciasta marchewkowego! To jedno z lepszych ciast jakie wymyślili a dodatkowo jest zdrową alternatywą dla wszystkich sztucznych i bardzo niezdrowych ciast. Mam dla Was dzisiaj świetny przepis na wegańskie ciasto marchewkowe szybkie i bardzo przyjemne w przygotowaniu a jeśli dodatkowo podacie je z wegańskim sosem karmelowym to oszalejecie z zachwytu!

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 20 CM

250 g mąki pszennej tortowej - polecam BIO luksusową z Lidla
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 czubate łyżeczki cynamonu
260 g świeżo startej marchewki na dużych oczkach
300 g cukru kokosowego nierafinowanego lub brązowego ( z brązowym będzie ciasto bardziej słodsze )
2 łyżki siemienia lnianego ( 1 jedną łyżkę przypadają 3 łyżki ciepłej wody )
120 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki octu jabłkowego
opcjonalnie szklanka posiekanych ulubionych orzechów



PRZYGOTOWANIE


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko.
Dodajemy cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy startą marchewkę i cukier.
Przygotowujemy zastępnik jajka czyli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego mieszamy z 6 łyżkami ciepłej wody i ostawiamy na około kilka minutę.
Dodajemy do masy z mąką i marchewką pozostałe składniki czyli olej, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy.
Na samym końcu dodajemy siemię lniane i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera. 
Jeśli wybierzecie opcję dodatkowo z orzechami to dodajecie orzechy i mieszacie.
Jeśli ciasto wydaje Wam się zbyt gęste dodajecie odrobinę mleka roślinnego.
Idealnie połączoną masę przekładamy do tortownicy i pieczemy do tzw suchego patyczka u mnie około 39 minut.
Po upieczenia zostawiacie do ostygnięcia i polewacie karmelem kokosowym z naturcharm gdzie kupicie w sklepie internetowym ekonomnom.pl lub możecie polecać dobrej jakości gorzką czekoladą wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej.






Komentarze

  1. * słodsze ciasto lub bardziej słodkie, a nie ,,ciasto bardziej słodsze" ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz