Wegańska zupa szparagowa

   Szparagi...jak można ich nie kochać! Zielone i białe ...mistrzostwo świata! Idealnie smakują w każdej postaci! Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszną wegańską zupę z tymi cudnościami w roli głównej!

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

1/2 kg zielonych szparagów
1/2 białych szparagów łebki
5 dużych młodych ziemniaków
1 por
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki margaryny z awokado ( dostępna RAMA w biedronce )
1,5 l wywaru warzywnego lub 2 kostki bulionu warzywnego BIO ( na kostkę przypada 0,5 l wody )
300 ml śmietanki ryżowej ( kupicie przez internet lub w sklepie ze zdrową żywnością )
duża garść świeżego i posiekanego koperku
świeżo zmielony pieprz kolorowy
świeżo zmielona sól himalajska różowa
mozzarella wegańska BIO VIOLife 



PRZYGOTOWANIE


Przygotowujemy sobie duży garnek.
Do garnka wlewamy oliwę i margarynę wegańską z awokado.
Rozpuszczamy na gazie.
Por kroimy na cienkie paseczki a ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
Szparagi zielone - odrywamy końcówki kroimy w 2 centymetrowe paski.
Białe szparagi obieramy i również kroimy na paski 2 centymetrowe. 
Łebki od zielonych i białych odkładamy na bok.
Tak przygotowane warzywa wrzucany do garnka na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy, mieszając około 5 minut.
Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie około 15 minut.
Potem wrzucamy łebki i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
Dodajemy śmietanę ( najlepiej najpierw przelać ją do małej miseczki i dodać kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszać, aby śmietana się nie zważyła )
Śmietankę przelewamy do zupy dokładnie mieszamy.
Dodajemy świeżo posiekany koperek - jak najwięcej!
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu serwujemy z startą wegańską mozzarellą.
Jeśli jecie nabiał to śmietanę polecam 18% i troszkę kremówki.
Do posypania parmezan!
SMACZNEGO!





Komentarze