Wegański torcik gruszkowy z tofu z nutą cynamonu

   Macie ochotę na pyszny, delikatny rozpływający się w ustach torcik wegański o smaku gruszki. To taki serniczek na zimno tylko bardzo lekki i obłędnie smaczny! Polecam!

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 19 CM

SPÓD

75 g suszonych daktyli
50 g suszonych fig
90 g wiórków kokosowyh

MASA SEROWO-GRUSZKOWA

3 kostki tofu / każda po 180 g 
200 ml śmietanki migdałowej ( polecam ECOMIL )
3 i 1/2 łyżeczki agaru
1 szklanka puree z gruszki ( to około 4 duże gruszki )
3/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki miodu
2 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
2 łyżeczki cynamonu



PRZYGOTOWANIE

SPÓD: daktyle i figi zanurzamy w ciepłej wodzie i moczymy około 20 minut. Kiedy już zmiękną, odcedzamy z wody i wkładamy do malaksera dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy na gęstą masę, konsystencją przypominająca pastę.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy przygotowany spód, ugniatamy i wkładamy do lodówki, gdzie spód stwardnieje.
MASA SEROWO- GRUSZKOWO: śmietankę migdałową przelewamy do małego rondelka dodajemy agar i gotujemy ma mały ogniu cały czas mieszając, aż agar się rozpuści i zacznie bulgotać. 
Gorącą śmietankę przelewamy do misy maleksera, dodajemy tofu, obrane gruszki, syrop klonowy, miód, ekstrakt pomarańczowy, cynamon i miksujemy na idealnie gładki i aksamitny krem. Masę przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Odstawiamy na chwilę, aż masa lekko zesztywnieje. Torcik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorowała go SOSEM CZEKOLADOWYM NATURCHARM i gruszkami ugotowanymi w cukrze brązowym i goździkach.
SMACZNEGO!






Komentarze