Wegańskie i bezglutenowe gnocchi z batatów

   Weekend w pełni, dlatego mam dla Was propozycję na pyszny wegański i bezglutenowy obiad po Włosku. Gnocchi z batatów, mąki z ciecierzycy i ryżowej w sosie rozmarynowym i oczywiście posypane wegańskim parmezanem! 
Ser wegański i masło wegańskie kupicie w sklepie ekonomnom!

SKŁADNIKI : 4 OSOBY

1 duży batat
1 szklanka mąki z ciecierzycy polecam INCOLA
1 szklanka mąki ryżowej polecam INCOLA
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie ryżowe
1 łyżka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

SOS

100 g wegańskiego masła kokosowego (https://ekonomnom.pl/bio-margaryna-kokosowa-cocovit-vitaquell-250-g-4003247102359-3478.html )
1 gałązka świeżego rozmarynu
wegański parmezan https://ekonomnom.pl/weganski-parmezan-violife-235g-5202390016639-5761.html


PRZYGOTOWANIE

Batata obieramy i kroimy w kostkę. 
Gotujemy we wrzątku około 15 minut.
Bataty zgniatamy za pomocą widelca.
Do idealnie zgniecionych batatów dodajemy pozostałe składniki.
Wszystko razem dokładnie ugniatamy widelcem i mieszamy.
Ciasto będzie dość lepkie nie przejmujcie się.
Blat od stołu posypujecie mąką bezglutenową ( ja posypałam normalnie mąką pszenną )
Wykładamy ciasto i wałkujemy 2 duże wałki.
Odcinamy kawałki wielości opuszka palca albo większe.
Widelec odwracamy, ciasto przykładamy do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos oblepia się do gnocchi.
Gnocchi wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 3 minut, aż wypłyną.
SOS: Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy rozmaryn. Dusimy, aż sos nabierze smaku i zapachu rozmarynu.
Gotowe gnocchi polewamy sosem posypujemy startym parmezanem i do razu serwujemy!
SMACZNEGO!






Komentarze