Wegańska panna cotta mango- kokos

   Za oknem niby piękne słońce, a jednak zimny i chłodny wiatr daje nam ostatnio popalić! Ja dzisiaj przychodzę do Was z pysznym i lekkim deserem na wegańską panna cotta. Uwielbiam połączenie mango i kokosa, więc ten deser jest mega. Dodatkowo jest lekki bo nie zawiera cukru rafinowanego. Możecie go podać na letnim przyjęciu lub świetnie sprawdzi się na urodzinach dla dzieci. Jest zdrowo, szybko i smacznie!

SKŁADNIKI : 4 FOREMKI

400 ml mleka kokosowego ( cała puszka po minimum nocy spędzonej w lodówce ;) )
480 g świeżego mango lub dobrego gotowego musu ( jest dostępny taki bez cukru skład tylko mango ) plus 120 g do dekoracji
60 ml syropu klonowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 i 0,5 łyżeczki agaru
17 g płatków kokosowych lub chipsów kokosowych prażonych


PRZYGOTOWANIE 

Mleko kokosowe, pokrojone mango, syrop klonowy i olej kokosowy wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy dokładnie na jednolitą masę. 
Tak przygotowaną masę przelewamy do rondelka i dodajemy agar. 
Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż agar całkowicie się rozpuści, to będzie około 5 minut.
Przelewamy do szklanych foremek i czekamy aż wystygnie.
Potem wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Podajemy z owocami, płatkami kokosowymi lub ulubionym sosem.
SMACZNEGO!







Komentarze

Prześlij komentarz