Wegańskie burgery z soczewicy i suszonych pomidorów

   Czas na dobrego wegańskiego burgera sesesese :) To połączenie jest idealne - ciecierzyca z suszonymi pomidorami! Do tego bułka grahamka, biała rzepa pokrojona w grube plastry, ogórek kiszony i dobry ketchup! Burgery możecie przechowywać tydzień w lodówce i zamrozić je na około miesiąc czasu, oczywiście surowe przed upieczeniem!

SKŁADNIKI: 8 BURGERÓW

300 G suchej i nieugotowanej ciecierzycy
60 g świeżej posiekanej pietruszki lub bazylii - dałam pół na pół
80 g białej cebuli
10 g mielony kminek
4 ząbki czosnku
55 g suszonych pomidorów- nie ze słoika z zalewą!
45 g pasty tahini
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 i 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia lub oliwy z oliwek

DO PODANIA

bułka grahamka
biała rzepa
ogórek kiszony
sałata
ketchup

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Wkładamy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do wrzenia.
Następnie gotujemy na dużym ogniu jeszcze przez minutę.
Po minucie skręcamy ogień na minimum, przykrywamy przykrywką i gotujemy około 1 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy na sitku i suszymy.
W międzyczasie do malaksera wkładamy pietruszkę lub bazylię, suszone pomidory, cebulę i czosnek.
Dokładnie rozdrabniamy.
Gdy ciecierzyca lekko ostygnie, połowę dodajemy do malaksera wraz z przyprawami i pastą tahini.
Miksujemy dokładnie w razie potrzeby zgarniając boki w misce.
Następnie dodajemy resztę ciecierzycy i miksujemy dalej do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
Jeśli ciasto jest na suche i się rozpada wlewamy odrobinę wody lub pasty tahini.
Próbujemy trochę i przyprawy dostosowujemy do siebie.
Następnie odstawiamy na minimum godzinę do lodówki - najlepiej całą dobę.
Co umożliwia lepsze połączenie smaków oraz konsystencja ciasta na burgery zrobi się bardziej gęsta.
Wyjmujemy z lodówki dzielimy na 8 równych części i postępujemy tak jak z klopsami, czyli ugniatamy ręką burgery.
Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni i smażymy aż się zarumienią z każdej strony.
Podajemy z ciepłą bułką grahamką i ulubionymi warzywami i sosami.
SMACZNEGO!




Komentarze