Pomarańczowa soczewica w sosie kokosowym

   Wreszcie mam chwilkę na napisanie nowego posta. Niestety ale ostatnio znowu brak czasu, szkolenia i staż, do tego Marti nie bardzo ma ochotę siedzieć z opiekunką no i Matka musi sobie jakoś radzić. Dzisiaj w końcu podaję przepis na soczewicę w sosie kokosowym na ostro. Pysznie, smacznie i bardzo szybko ....no i oczywiście vege ;). Idealnie to danie komponuje się z pieczonym kalafiorem lub ryżem.

SKŁADNIKI: 4 DUŻE PORCJE

4 kubki wody
288 g pomarańczowej soczewicy- suchej
1 łyżka oleju kokosowego
1 szalotka
3 ząbki czosnku
3 łyżki startego, świeżego imbiru
3/4 łyżeczki soli himalajskiej 
1 łyżeczka curry - proszek
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprz cayenne
300-300 ml mleczka kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
30 ml świeżego soku wyciśniętego z cytryny


PRZYGOTOWANIE

Soczewicę dokładnie płuczemy.
Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie redukujemy ognień do minimum i gotujemy 5 minut pod przykryciem.
Odsączamy na sitku i hartujemy zimną wodą.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy.
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i smażymy około 3 minut, aż cebulką się zeszkli.
Wlewamy mleko kokosowy i dodajemy cukier kokosowy.
Gotujemy około 4 minut.
Na samym końcu dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy.
Oczywiście możecie dodać więcej przypraw jeśli lubi smak bardziej słodki albo ostry.
Wedle uznania :)
SMACZNEGO!




Komentarze