Podwójnie czekoladowo-bananowe babeczki z tahini i wegańską krówką

   Mam coś dla smakoszy czekolady i cukierków - krówek :) Te babeczki przypadną do gustu każdemu! Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ...czego chcieć więcej! Bez dodatku cukru rafinowanego! Idealne dla dzieci, w środku z małą niespodzianką w postaci ciągnącej się krówki wegańskiej od SUPER KRÓWKA Myślę, że więcej nie muszę Was zachęcać do przygotowania tych wybornych babeczek :)

SKŁADNIKI : 12 SZTUK

2 łyżki mielone siemię lniane + 6 łyżek ciepłej wody
3 duże dojrzałe banany
1/3 kubka pasty tahini
1/4 kubka oleju kokosowego
3/4 kubka cukru kokosowego
1 i 1/4 kubka mąki owsianej
1/4 kubka surowego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
6 krówek SUPER KRÓWKA - smak kakao

WEGAŃSKIE TRUFLE

200 g orzechów laskowych mielonych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 dużych daktyli
1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni termoobieg.
Blachę specjalną do muffinek wykładamy papierowymi foremkami.
W małej miseczce mieszamy ze sobą mielone siemię lniane i wodę.
W dużej misce ugniatamy 3 dojrzałe banany za pomocą widelca.
Dodajemy pastę tahini, cukier kokosowy i mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki.
Dodajemy siemię lniane oraz pozostaje składniki oprócz krówek.
Wszystko dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Krówki kroimy na pół - powinniśmy uzyskać 12 małych kosteczek.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do papierowych foremek.
Po jednej łyżce do każdej następnie wkładamy krówki i przykrywamy kolejną łyżką ciasta.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Do tzw suchego patyczka.

WEGAŃSKIE TRUFLE

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu czekolady wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
Z tak przygotowanej pasty robimy kulki.
Przygotowane kulki wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Dekorujemy nimi babeczki 

SMACZNEGO!






Komentarze