Wegańskie idealne brownie

   Jestem bardzo dumna z tego przepisu! Jest to mój autorski przepis, który zrobił furorę i się nie dziwię bo ciasto jest obłędne... idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia jak dodacie dodatkowo cynamonu.

SKŁADNIKI: U MNIE FOREMKA W KSZTAŁCIE SERCA WYMIARY 15x18

CIASTO:

110 g mielonych orzechów laskowych
50 g surowych migdałów
35 g surowe kakao
szczypta soli himalajskiej
150 g suszonych moreli bez cukru 
30 g daktyli
50 g suszonych śliwek bez cukru i zbędnych konserwantów ;)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki oleju kokosowego lub zdecydowanie bardziej polecam manny kokosowej

POLEWA:

30 g mleka owsianego lub ryżowego
55 g oleju kokosowego
70 g syropu z agawy lub syropu klonowego
20 g surowego kakao
5 krówek wegańskich super krówka
ulubione orzechy do posypania



PRZYGOTOWANIE

Ciasto banalnie proste do przygotowania.
Oczywiście potrzebny nam jest malakser.
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta wkładamy do malaksera.
Miksujemy do uzyskania gęstej masy - konsystencja plasteliny.
Jeśli na wasze oko będzie za bardzo sypka jak piasek dodajcie więcej oleju kokosowego.
Ja nie dodałam, ponieważ ciasto dobrze się zmroziło w lodówce.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki.
Następnie myjemy misę od malaksera.
Umieszczamy składniki potrzebne do przygotowania polewy - oprócz krówek i ulubionych orzechów.
Miksujemy do otrzymania konsystencji płynnej polewy.
Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto w foremce.
Krówki kroimy na małe kawałeczki posypujemy ciasto.
Orzechami również przyozdabiamy ciasto.
Przechowujemy w lodówce, najlepiej serwujemy prosto z lodówki.
SMACZNEGO!





Komentarze

Prześlij komentarz