Ciasto z białą truflą

   Witam Was w ten jakże ponury dzień! Mam nadzieję, że trochę go Wam osłodzę podając kolejną z moich propozycji świątecznych. Jest to ciasto bardzo wypasione jeśli chodzi o kaloryczność no ale kto tam będzie dbał o linię w święta prawda :) Typowo dla Fanów białej czekolady!
Przepis pochodzi z książki: "CZEKOLADA - Łatwe i pyszne przepisy krok po kroku".

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 20 CM

2 jajka
4 łyżki cukru
5 i 1/2 łyżki stołowej mąki pszennej
50 g stopionej białej czekolady

MASA TRUFLOWA

300 ml śmietanki kremówki 
350 g połamanej na części białej czekolady
250 g twarogu o gładkiej konsystencji

PRZYBRANIE

gotowe gwiazdki czekoladowe
czekolada  deserowa - wizja twórcza :)


PRZYGOTOWANIE

Posmarować tłuszczem tortownicę i wyłożyć pergaminem.
W salaterce ubijać jajko z cukrem elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut albo do chwili gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu z niej łopatki od miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
Wsypać mąkę i wymieszać metalową łyżką.
Wlać stopniowo czekoladę i wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie uginać się przy dotknięciu.
Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
Schłodzone ciasto przełożyć do tortownicy.
Aby przygotować masę truflową, należy zagotować w rondelku śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna naczynia.
Lekko przestudzić, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić, wtedy dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
Wylać masę na ciasto na minimum dwie godziny wstawić do lodówki ( polecam całą noc ).
Wyjąć ciasto z tortownicy i przełożyć na talerz.
Udekorować wedle własnego uznania.
SMACZNEGO!



Komentarze

Prześlij komentarz