Placek ze śliwkami i bezą

   Sezon na śliwki w pełni więc nie ma co się obijać tylko wykorzystać je jak najlepiej: ) Od razu pomyślałam sobie o placku, który piecze moja Babcia i zwany jest "skubańcem".
Przepis w oryginale jest bardzo podobny do tego, który znajdował się w nowym Magazynie SMAKI ŻYCIA i właśnie dzisiaj Wam go przedstawię!
Ciasto wyszło pyszne!

SKŁADNIKI: BLASZKA O WYMIARACH 24X32

SPÓD

3 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
1 szklanka cukru
3 jajka rozmiar M
tłuszcz i bułka tarta do formy

WARSTWA BEZOWO-ŚLIWKOWA

3 białka od jajek rozmiar M
szczypta soli
5 łyżek cukru
800g śliwek



PRZYGOTOWANIE


Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, włóż zimne masło, wsyp cukier wbij jajka i wszystkie składniki posiekaj nożem na grudki.
Następnie szybko zagnieść ciasto, uformuj kulę, odkrój z niej 1/3 i ten kawałek włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Resztę ciasta cienką warstwą wyłóż blachę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Z białek i szczypty soli ubij pianę, gdy będzie sztywna dodawaj po trochu cukier i miksuj aż stanie się gęsta i lśniąca.
Na cieście rozłóż połowę śliwek, umytych, osuszonych, wypestkowanych i przekrojonych na pół - przecięciem do góry.
Na śliwkach posmaruj gruba warstwę piany, na niej ułóż resztę śliwek także przecięciem do góry.
Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na dużych oczkach , od razu posyp nim wierzch ( grubą warstwą).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz