Krem z kukurydzy z płatkami owsianymi i imbirem

   Za oknem jesień, ale za to bardzo ciepła dlatego zupę tą polecam na takie typowo zimne jesienne dni, ponieważ jest bardzo bardzo rozgrzewająca.
Przepis pochodzi ze strony vitalia.pl zaciekawiło mnie to połączenie z płatkami owsianymi. Ogólnie zupa bardzo sycąca i smaczna!
Warto spróbować :)

SKŁADNIKI:

280 g kukurydza konserwowa
2 szklanki woda niegazowana
100 g serek philadelphia  
1 płaska łyżka oliwa z oliwek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
40 g płatki owsiane
pieprz cayenne 
sól 
pieprz czarny
imbir
10 g dynia pestki


PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek. Podsmażyć.
Dodać odcedzoną kukurydzę z puszki i przyprawy ( ilość według własnych upodobań i wyczucia smaku), podsmażyć.
Dodać wodę (można też 1/4 kostki rosołowej) i płatki owsiane, zagotować.
Gotować około 8-10 minut aż lekko zgęstnieje. Wyłowić kilka ziaren kukurydzy do ozdoby.
Dodać serek i poczekać aż się rozpuści. Zmiksować blenderem na jednolita masę.
Przełożyć do miseczek bulionowych i przyozdobić kukurydzą i płatkami dyni. 



Komentarze

Prześlij komentarz