Klasyczny sernik bez spodu z migdałami

   Jestem uzależniona od serników, uważam że jest to najlepsze ciasto na świecie i nic go nie przebiję, dlatego z przyjemnością wypróbowałam przepis z jednej z moich ulubionych książek kucharskich " WYŚMIENITE CIASTA SEROWE - 111 PRZEPISÓW "
Sernik jest idealnie wilgotny, wyrósł ogromniasty puszysty i delikatny a co najważniejsze nie jest bardzo słodki wręcz perfekcyjnie trafił w moje kubki smakowe!

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 24 CM

200 g masła
250 g cukru drobnego
1 łyżka rumu
4 jajka
1 kg twarogu używam tylko i wyłącznie do serników z Wielunia jest the best!
2 torebki budyniu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
50 g siekanych migdałów
dodatkowo cukier puder do posypania



PRZYGOTOWANIE

Tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku.
Całość wymieszać z sokiem z cytryny i migdałami.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bok formy wysmarować tłuszczem.
Do formy wyłożyć masę serową i piec około 60 minut w temp. 175 stopni ( termoobieg 150 stopni)
A najlepiej jak moją koleżanka poleca w temp 130 stopni około 1 godz i 30min wtedy sernik będzie równy.
SMACZNEGO!




Komentarze

Prześlij komentarz