Dawno mnie nie było, ponieważ wczoraj wyszłam ze szpitala. Operacja sprawiła, że jestem zmuszona przejść na jakiś czas na dietę wątrobową. Dlatego też ostatni mało dietetyczny przepis na pyszną zupkę a od przyszłego tygodnia pojawią się lekkie przepisy :)
Chciałam się Wam również pochwalić piękną deseczką, która rozświetla moją pin-upową kuchnię, a sezonowe warzywa prezentują się na niej zjawiskowo - takie cudeńko możecie kupić na: COUNTRY AVENUE
Przepis na zupę pochodzi z 1960 roku, jak to wszyscy wiedzą przepisy te były bardzo tłuste gdyż królowała tam przeważnie śmietana, mąka, dużo masła. Ja odchudziłam przepis :)
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
500g młodych ziemniaków
1duża cebula
1 duży por
50g masła
1l wywaru warzywnego
sól i pieprz
chilli
świeży koperek
Chciałam się Wam również pochwalić piękną deseczką, która rozświetla moją pin-upową kuchnię, a sezonowe warzywa prezentują się na niej zjawiskowo - takie cudeńko możecie kupić na: COUNTRY AVENUE
Przepis na zupę pochodzi z 1960 roku, jak to wszyscy wiedzą przepisy te były bardzo tłuste gdyż królowała tam przeważnie śmietana, mąka, dużo masła. Ja odchudziłam przepis :)
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
500g młodych ziemniaków
1duża cebula
1 duży por
50g masła
1l wywaru warzywnego
sól i pieprz
chilli
świeży koperek
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieracie i kroicie w kosteczkę.
Cebulę i por kroicie w cienkie paski.
W rondlu rozpuszczacie masło i dodajecie posiekane warzywa.
Smażycie na złotawy kolor.
Zalewacie wywarem i gotujecie, aż warzywa będą miękkie.
Następnie blendujecie za pomocą blendera i doprawiajcie solą, pieprzem i chilli.
Przed samym podaniem zupę posypujecie świeżo posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
PRZEPIS W ORYGINALE
mmm pyszota , powrótu do zdrówka !
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, muzę spróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj Justynko :*
UsuńWracaj do zdrowia Moniko;)
OdpowiedzUsuńA zupa pyszna, sama bym zajadała się taką:)
Dziękuję :*
UsuńCzad!
OdpowiedzUsuń