Cytrynowe kruche ciasteczka z domową konfiturą

   Wreszcie znalazłam idealny przepis na kruche ciasto. Jest świetny w przygotowaniu w w smaku obłędny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tarty lub innych ciasteczek :)

SKŁADNIKI: 6 DUŻYCH SKŁADANYCH CIASTEK 

200 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
skórka starta z całej cytryny
szczypta soli
60 g cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 żółtko
ulubiona domowa konfitura - gęsta u mnie z borówki z gruszką i pomarańczowa


PRZYGOTOWANIE

Przesiać mąkę na blat, pośrodku zrobić wgłębienie.
Wlać żółtko, wsypać sól cukier, cukier z wanilią i otartą skórkę z cytryny.
Na brzegu mąki rozprowadzić masło.
Zaczynając od środka, zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Zawinąć ciasto w przezroczysta folię i na godzinę odstawić do lodówki.
Ciasto rozwałkować cienko na oprószonym mąką blacie.
Powykrawać ciasteczka foremką.
Z połowy ciasteczek usunąć środek za pomocą w moim przypadku foremki w kształcie serca.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Wszystkie ciasteczka ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i piec na złocisty kolor na środkowym poziomie piekarnika przez mniej więcej 8 minut.
Ostudzić.
Posmarować ciastka konfiturą ostrożnie docisnąć ciastkiem w wyciętym serduszkiem.
Posypać brzegi cukrem pudrem, pośrodku położyć jeszcze trochę konfitury.
SMACZNEGO!




Komentarze

Prześlij komentarz