Z góry przepraszam, że tak późno pojawia się przepis na bakłażany, ale naprawdę ostatnio jestem tak zabiegana...niestety problemy zdrowotne nie pozwalają mi się skupić na gotowaniu.
Jednak udało mi się znaleźć chwilkę i obiecany wpis na bakłażany już się pojawia.
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
2 średnie bakłażany
3/4 szklanki kuskus - ziarno
2 średnie pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
100g sera feta
orzeszki pinii - garść
świeżo posiekana pietruszka - nać
sól i pieprz
Jednak udało mi się znaleźć chwilkę i obiecany wpis na bakłażany już się pojawia.
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
2 średnie bakłażany
3/4 szklanki kuskus - ziarno
2 średnie pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
100g sera feta
orzeszki pinii - garść
świeżo posiekana pietruszka - nać
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem tak około 0,5 cm nad ziarenkami.
W tym czasie bakłażany myjemy i przekrawamy wzdłuż.
Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy z drobną kosteczkę.
Kiedy kuskus będzie już dobry dodajemy do niego pomidory.
Następnie kroimy w kosteczkę ser feta.
Dodajemy do pomidorów z kuskusem.
Wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą.
Wszystko dokładnie mieszamy delikatnie!
Tak przygotowany farsz nakładamy do bakłażanów.
Na końcu "nadziane" bakłażany posypujemy orzeszkami pinii.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
SMACZNEGO!
Świetne połączenie smaków ... pysznie !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) polecam to danie :)
Usuńmmmm rewelacyjny obiad!
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznać, ale... nigdy nie jadłam bakłażana :)
OdpowiedzUsuńto czas najwyższy spróbować :) myślę, że w tej wersji powinien Ci zasmakować :)
Usuńbardzo lubię nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuń