Wiosna to czas, w którym pojawiają się cudowne nowalijki! Miesiąc maj to początek truskawek ;), które moim zdaniem powinniśmy wykorzystać na maksa!
Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę właśnie z truskawkami i aksamitnym kremem na bazie lemon curd i serka mascarpone.
Jak wiecie, moja kuchnia to kuchnia w stylu pin-up, gdzie w większości królują groszki, które kocham najbardziej. Takie wspaniałe mini pojemniczki idealnie sprawdzą się do przechowywania owoców, można je zabrać do pracy a zimną idealnie nadają się do suszonych ziół.....a co najważniejsze są czerwone i w groszki zobaczcie sami jak pięknie się prezentują a kupić je możecie w cudownym sklepie internetowym COUNTRY AVENUE - na pewno każda fanka stylu retro i pin-up znajdzie tam coś dla siebie :)
SKŁADNIKI : FOREMKA NA TARTĘ 26CM
przepis na spód pochodzi z bloga http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami_i_kremem_waniliowym/przepis.html
175 g masła
50 g żółtek (2-3 sztuki)
1 łyżeczka miodu
60 g cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka z 1/2 pomarańczy i skórka z 1/2 cytryny
250 g mąki pszennej
MASA SEROWO -LEMON CURD
1 opakowanie serka mascarpone to małe
3 duże jajka
150 g granulowany cukier biały
80 ml świeżego soku z cytryny
56 g masła
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
borówki amerykańskie
truskawki
Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę właśnie z truskawkami i aksamitnym kremem na bazie lemon curd i serka mascarpone.
Jak wiecie, moja kuchnia to kuchnia w stylu pin-up, gdzie w większości królują groszki, które kocham najbardziej. Takie wspaniałe mini pojemniczki idealnie sprawdzą się do przechowywania owoców, można je zabrać do pracy a zimną idealnie nadają się do suszonych ziół.....a co najważniejsze są czerwone i w groszki zobaczcie sami jak pięknie się prezentują a kupić je możecie w cudownym sklepie internetowym COUNTRY AVENUE - na pewno każda fanka stylu retro i pin-up znajdzie tam coś dla siebie :)
SKŁADNIKI : FOREMKA NA TARTĘ 26CM
przepis na spód pochodzi z bloga http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami_i_kremem_waniliowym/przepis.html
175 g masła
50 g żółtek (2-3 sztuki)
1 łyżeczka miodu
60 g cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka z 1/2 pomarańczy i skórka z 1/2 cytryny
250 g mąki pszennej
MASA SEROWO -LEMON CURD
1 opakowanie serka mascarpone to małe
3 duże jajka
150 g granulowany cukier biały
80 ml świeżego soku z cytryny
56 g masła
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
borówki amerykańskie
truskawki
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz
resztę składników oprócz mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy,
następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w
jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy około 24 - 28 cm
posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm podsypując
stolnicę mąką na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim spód formy. Z pozostałego
ciasta uformować wałeczek o długości odpowiadającej średnicy formy. Ułożyć go
przy brzegu formy, docisnąć palcami do formy oraz przykleić do ciasta na
spodzie. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180
stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec przez 18 minut na złoty
kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie nakładać na całkowicie
ostudzony spód, najlepiej nie wyjmować go z formy aby się nie pokruszył.
KREM
Metalową
miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka,
cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie
) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja
śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy
masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy
skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec
tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez całą noc.
Najlepiej masę lemon curd przygotować sobie dzień wcześniej.
Na drugi dzień mieszamy z serkiem mascarpone i wykładamy na kruchy spód tarty i dekorujemy owocami wedle uznania.
groszki są wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńa ciasto mega pysznie wygląda:)
dziękuję Kochana było pyszne :) polecam
Usuńrewelacja, chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :*
UsuńPyszne i piękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń