Tarta na kruchym spodzie waniliowo-pomarańczowym z owocami i kremem z mascarpone i lemon curd

    Wiosna to czas, w którym pojawiają się cudowne nowalijki! Miesiąc maj to początek truskawek ;), które moim zdaniem powinniśmy wykorzystać na maksa! 
Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę właśnie z truskawkami i aksamitnym kremem na bazie lemon curd i serka mascarpone.

Jak wiecie, moja kuchnia to kuchnia w stylu pin-up, gdzie w większości królują groszki, które kocham najbardziej. Takie wspaniałe mini pojemniczki idealnie sprawdzą się do przechowywania owoców, można je zabrać do pracy a zimną idealnie nadają się do suszonych ziół.....a co najważniejsze są czerwone i w groszki zobaczcie sami jak pięknie się prezentują a kupić je możecie w cudownym sklepie internetowym COUNTRY AVENUE - na pewno każda fanka stylu retro i pin-up znajdzie tam coś dla siebie :)

SKŁADNIKI : FOREMKA NA TARTĘ 26CM

przepis na spód pochodzi z bloga http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami_i_kremem_waniliowym/przepis.html

175 g masła
50 g żółtek (2-3 sztuki)

1 łyżeczka miodu
60 g cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka z 1/2 pomarańczy i skórka z 1/2 cytryny
250 g mąki pszennej


MASA SEROWO -LEMON CURD

1 opakowanie serka mascarpone to małe
3 duże jajka
150 g granulowany cukier biały
80 ml świeżego soku z cytryny
56 g masła
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

borówki amerykańskie
truskawki

PRZYGOTOWANIE

SPÓD
Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników oprócz mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Formę na tartę o średnicy około 24 - 28 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm podsypując stolnicę mąką na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim spód formy. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o długości odpowiadającej średnicy formy. Ułożyć go przy brzegu formy, docisnąć palcami do formy oraz przykleić do ciasta na spodzie. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec przez 18 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie nakładać na całkowicie ostudzony spód, najlepiej nie wyjmować go z formy aby się nie pokruszył.


KREM


Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez całą noc.
 Najlepiej masę lemon curd przygotować sobie dzień wcześniej.
Na drugi dzień mieszamy z serkiem mascarpone i wykładamy na kruchy spód tarty i dekorujemy owocami wedle uznania.
PYCHA! 






Komentarze

Prześlij komentarz