Egzotyczny deser z lemon curd

   Upały nastały, co nie ukrywam kompletnie mi nie pasuje...Nie jestem zwolenniczką lata, dlatego że np. nie mogę piec ze względu na upał w mieszkaniu, gdzie bez włączenia piekarnika temperatura w kuchni dochodzi do 27 stopni, a po drugie nie chce mi się ;) 
Dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszny nie wymagający "odpalania" piekarnika deser.

SKŁADNIKI:

LEMON CURD

3 duże jajka

150 g granulowany cukier biały

80 ml świeżego soku z cytryny

56 g masła

1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

 
OWOCE

1 średnie świeże mango

1 świeże pomarańczko

2 świeże nektarynki

1 duży banan

kilka borówek amerykańskich



PRZYGOTOWANIE

LEMON CURD
Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany. 

Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.

Dodajemy masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez całą noc.
 Najlepiej masę lemon curd przygotować sobie dzień wcześniej.
Owoce kroimy na małe kosteczki i dekorujemy szklankę wedle uznania przekładając kremem.
Jeśli krem zostanie to możecie go wykorzystać np. do babeczek, zrobić masę serową dodając mascarpone.

 

Komentarze

Prześlij komentarz