KONKURS z DecoMorreno!

     Mam dzisiaj dla Wasz mały KONKURS, który przygotowała dla Was Firma DecoMorreno
Nie ukrywam, że jest to kakao, które towarzyszy mojej Rodzinie od pokoleń :) Intensywny kolor  aromat nadaje wyjątkowy smak wypiekom!
Firma DecoMorreno to nie tylko wspaniałe Kakao, ale również napoje czekoladowe czy słodkie przekąski!
Zaglądając wstecz i przypominając sobie mój pierwszy kontakt z pieczeniem to właśnie było to ciasto czekoladowe z użyciem tego oto kakao DecoMorreno - pamiętam, że nie zawiodłam się a ciasto pachniało obłędnie czekoladowo i smakowało cudnie!

Wasze zadanie jest bardzo proste! 
 Pod tym postem w komentarzu napiszcie za co Wy cenicie KAKAO DECOMORRENO - oczywiście bardzo mile widziane przepisy na ciasta lub inne dania, które na pewno w przyszłości wypróbuję :)

Nie zapomnijcie zostawić swojego adresu mejlowego!

Do wygrania są dwa zestawy składające się z dwóch opakowania kakao i formy do wypiekania babki!
Konkurs potrwa do  30 KWIETNIA br do godziny 24.00!

Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA WASZE KAKAOWO - CZEKOLADOWE ODPOWIEDZI! :)

Komentarze

  1. Z DecoMorreno kojarzy mi się dzieciństwo. Co rano pyszne kakao <3 Oczywiście pyszne ciasta desery :) To kakao ma w sobie taką moc i magię. Miłe wspomnienia. Nie wyobrażam sobie innego kakao niż DecoMorreno <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Te Kakao to smak i zapach mojego dzieciństwa, nie tam żadne nesqu*** itp. Tylko prawdziwe kakao, jego zapach, kolor i aromat. Do dziś używam go do muffinów, ciast i deserów.Miło by było przypomnieć swoje dzieciństwo.

    reklamowapanienka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Serwus!
    Cenię kakao DecoMorreno za to, że kiedy otwieram szafkę i je widzę, to wiem, że jestem w domu :). Wydaje się, że ten wiatrak nie opuścił tej szafki odkąd się urodziłam :). Ale to nieprawda, on po prostu zawsze tam wraca!
    (polaca.mala.blog@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kakao DecoMorreno cenię za intensywny zapach, wyrazisty smak i aromat jaki nadaje nie tylko wypiekom i deserom ale również innym potrawom. Przygotowuję z kakao DecoMorreno babkę mocno kokaową mojego taty. Babka ta to nie jako taki mały testament kulinarny mojego taty. Do dziś pamietam wspólne chwile spędzane w kuchni z tatą. Do dziś widzę mojego tate siedzacego z makutrą (gliniana misa) na kolanach ucierającego ciasto drewnianym tłuczkiem. Ja oczywiście nie mogłam się doczekać chwili kiedy będę mogła wylizywać ciasto z makutry i tłuczka. Pamięta, że babkę tę wspólnie przyrządzaliśmy nie tylko z okazji świat, ale tak po prostu, gdy mieliśmy ochotę na coś słodkiego. A zapomniałabym o najważniejszym, babka jest dla mnie szczególna, bo wychodzi z delikatnym zakalcem, który w smaku przypomina brownie. A zakalec nawet bardzo mały w tej babce musi być.

    A na wiosenny podwieczorek z przyjaciółmi polecam roladę mocno kakaową bez pieczenia.

    Składniki:

    100 g ciasteczek ( dowolnych)
    100 g cukru
    150 g masła
    1 jajko
    80 g gorzkiego kakao
    1/2 szklanki wódki
    80 g orzechów
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki migdałów

    Rodzynki zamaczamy w wódce - można to zrobić nawet 2 godziny przed przyrządzeniem. Ciasteczka oraz orzechy rozdrabniamy np. w malakserze, a ja to robię za pomocą wałka. Masło mieszamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodajemy jajko oraz kakao i na końcu ciasteczka z orzechami i rodzynki namoczone w alkoholu. Wyrabiamy jednolitą masę, którą następnie przekładamy na papier do poiczenia lub folię i zwijamy jak roladę. Wkładmy do lodówki na co najmniej 2 godziny, po czym wyciągamy i kroimy w plastry i podajemy np. z bitą śmietaną, lodami lub zamodzielnie.

    Smacznego:-)
    { ewkam04@onet.pl }

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie. Zapach czekoladowej babki kojarzy mi się z moją kochaną babcią , która za każdym razem, gdy jechałam do niej w odwiedziny ucierała ręcznie babkę z dodatkiem tego właśnie kakao z wiatraczkiem. A ja ze zdumieniem wpatrywałam się w ciasto , które zmieniało kolor.:) Odkąd pamiętam kupuje tylko i wyłącznie kakao DecoMorreno być może dlatego , że przywołuje we mnie miłe wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego moją propozycja na wypiek z tym produktem jest puszysta babka czekoladowa (kakaowa) jaka piekła moja babunia. Za to je właśnie cenie za niezapomniane chwilę. A o to przepis

    125 g miękkiego masła,
    3/4 szklanki cukru,
    2 jajka,
    1/2 szklanki mleka,
    1 szklanka jogurtu greckiego,
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    1/2 szklanki ciemnego kakao

    Masło zmiksować z cukrem.Dodać jajka dalej miksować. Produkty sypkie przesiać razem i dodawać do masy maślano-jajecznej na zmianę z jogurtem. Na koniec dodać mleko i krótko zmiksować. forme do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką . Piec około 50 min w 150 stopniach :) Smacznego :)
    Pozdrawiam Izabela Wójcik
    ziabkaa17@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Kakao Deco Morreno w Polsce się produkuje a ta marka niezwykłą jakość i smak nam oferuje .Wystarczy popatrzeć na tkwiący na opakowaniu wiatraczek do Nasz polski znaczek ,który smaku w święta nam dodaje a kakao Deco Morreno zawsze się przydaje .Brązowy kolorek do kobiety ,która promuje styl retro doskonale pasuje więc ja blogerce za promowanie tego stylu w Polsce serdecznie dziękuję . Pin Up i miłość do pieczenia ten duet życie mi odmienia .Często mój mąż po kuchni się nie potrzebnie plącze a ja pokazuje jaki piękny u Pin Up jest na stole wielkanocnym retro zajączek .Jako ,że stresującą pracę on wykonuje często na śniadanie kakao DecoMorreno z magnezem mu przygotowuje .Po co znać szkodliwą moc uspokajających tabletek warto poznać receptę mądrych kobietek .Lekarstwem na stres jest gorące od DeCo Morreno kakao ,które codziennie można pić śmiało .Moje dzieci też kakao z mlekiem popijają i zdrowe ząbki mają.Każdy człowiek w święta wielkanocne słodkości potrzebuje dlatego też ja dla swej rodziny babkę piaskową z kakaem przygotowuje .Do jej przygotowanie będzie nam potrzebne 150 gram mąki ziemniaczanej i 150 gram mąki pszennej dla organizmu ludzkiego wprost zbawiennej .200 gram cukru białego bardzo słodkiego ,200 gram margaryny ,która w polskich sklepach na co dzień widzimy ,4 wiejskie jajka to dla naszego podniebienia istna bajka ,1 łyżeczka proszku do pieczenia ,które konsystencję ciasta w mig odmienia ,pół łyżeczki soku z cytryny dzięki niej ciasto niezwykłym aromatem okrasimy .Żółtka z cukrem ,margaryną ,mąką ,proszkiem miksujemy ,białko z cytryną ubijamy a do tej niesamowitej czynności całą rodzinę zapraszamy .Masę dzielimy na dwie części do jednej kakao dodajemy a następnie białe ciasto by smakowało ona zarówno chłopcom jak i niewiastom .Dwie formy aluminiowe do babek margaryną i grysikiem posypujemy .Kolejną cześć masy dodajemy a następnie na 60 minut do rozgrzanego pieca wkładamy a potem z całą rodziną ze smakiem zjadamy .Pozdrawiam kochanka97@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kakao DecoMorreno cenię przede wszystkim za smak i jakość. Jeśli kakao to tylko te z wiatrkiem ;) Poza tym moje wspomnienia związane z kakao DecoMorreno mam bardzo miłe. Jako mała dziewczynka, uczennica szkoły podstawowej (w sumie nie tak dawno to było ;) spędzałam czas u mojej babci. Na weekendowe śniadania Babcia serwowała gorące, prawdziwe kakao. Pachnące. Pamiętam stojące pudełeczko z wiatraczkiem w szafce wiszącej wysoko jak na wzrost małej dziewczynki. Kakao podawane w babcinych kubkach. Uwielbiałam te weekendy. Teraz, kiedy Babci już nie ma, niestety, kakao przygotowuje sama, kakao te samo, ale smak już inny. Pamiętam tylko ten stół i słońce wlatujące do babcinej kuchni. Teraz, dzięki DecoMorreno, którego używam najczęściej do ciast, mogę powspominać lata dzieciństwa, które już niestety nie powrócą.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cenię sobie kakao DecoMorreno, bo to jedyne gorzkie kakao które potrafi osłodzić życie:) Wybieram je bo urzeka mnie swoją obniżoną zawartością tłuszczu, ciemną barwą, wybornym smakiem i niezrównanym aromatem. Extra ciemne, wydajne, niezastąpione w wypiekach! Polecam:)


    Tort migdałowo-biszkoptowy na chrupiącym czekoladowo-orzechowym spodzie przekładany musem kakaowo-czekoladowym oraz musem z białej czekolady o cytrusowo-kardamonowej nucie.

    SKŁADNIKI NA SPÓD TORTOWNICY:
    -120 g gorzkiej czekolady
    -3 łyżki mleka kokosowego
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    -70 g pokruszonych orzechów laskowych
    -100 g rozdrobnionych płatków śniadaniowych kukurydzianych

    PRZYGOTOWANIE SPODU TORTOWNICY:
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka oraz śmietany. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodajemy orzechy wraz z płatkami śniadaniowymi. Całość bardzo dokładnie mieszamy razem i tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na całym spodzie tortownicy który wyłożony jest papierem do pieczenia. Tak gotowy spód wkładamy do lodówki na godzinę aby dobrze się schłodził.

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    -130 g mielonych migdałów
    -130 g cukru pudru
    -35 g mąki pszennej tortowej
    -35 g cukru: osobno dwie porce: 15 g i 20 g
    - 1 całe duże jajko klasy L
    -25 g roztopionego masła
    - 3 białka z jajek klasy L

    PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
    Migdały mielimy blenderem na drobno, dodajemy cukier puder, 15 g cukru, mąkę i jajo – mieszamy razem. Następnie ubijamy całość mikserem przez kilka minut tak aby masa dobrze napowietrzyła się. Białka ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy 20 g cukru i musimy ostrożnie wmieszać te ubite białka do reszty ciasta. Następnie dodajemy roztopione masło i bardzo delikatnie musimy je wymieszać z ciastem. Tak gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.

    SKŁADNIKI NA MUS:
    -400 g śmietanki kremówki 36%
    -200 g gorzkiej czekolady
    -1/2 szklanki kakao Decomorreno
    -85 g cukru
    -4 żółtka
    -175 ml mleka kokosowego
    -8 g żelatyny w proszku
    -40 g wody

    PRZYGOTOWANIE MUSU:
    Żelatynę namaczamy w 1 łyżce wody aż spęcznieje. Cukier zagotowujemy z odrobiną wody (resztą pozostałą po odjęciu 1 łyżki). Żółtka ubijamy mikserem i stopniowo dolewamy syrop cukrowy, aż całość będzie jasna i puszysta. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę. Gorącym mlekiem zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ganache czekoladowy dodać do ubitych żółtek i wymieszać składniki za pomocą łyżki. Śmietanę ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do musu, dosypujemy kakao mieszając bardzo delikatnie. Mus wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na około 2h aż dobrze stężeje.

    SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY MUS:
    -skórka otarta z 1 cytryny i 1 limonki
    -4 ziarna kardamonu
    -1 laska wanilii
    -120 g mleka kokosowego
    -25 g cukru
    -2 duże żółtka
    -3 g żelatyny
    -25 g wody
    -100 g białej czekolady
    -300 ml śmietanki kremówki 36%

    PRZYGOTOWANIE BIAŁEGO MUSU:
    Żelatynę rozpuszczamy w 50 g wody. Mleko zagotowujemy ze skórkami z limonki i cytryny, przekrojoną laską wanilii i kardamonem, a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy z powrotem do rondla. Ponownie zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie musimy je wmieszać do gorącego mleka i lekko podgrzewamy. Gorącym płynem zalewamy pokruszoną białą czekoladę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę ubjamy na sztywno i połowę energicznie musimy wymieszać z kremem za pomocą trzepaczki. Resztę śmietany musimy bardzo delikatnie wmieszać. Na stężałym musie czekoladowym kładziemy wystudzony biszkopt i rozprowadzamy na nim mus z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

    DODATKOWE SKŁADNIKI:
    -długie biszkopty
    -1 spora łyżka kakao Decomorreno

    OSTATNIE PRZYGOTOWANIA:
    Po nocy oddzielamy brzegi ciasta od formy za pomocą noża i delikatnie odpinamy tortownicę. Boki obklejamy biszkoptami z poucinanymi dołami aby biszkopty mogły idealnie stać a wierzch oprószamy kakao.


    Pozdrawiam Karolina Burzyńska
    karolaburza@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Kakao DecoMorreno cenię za wysoką jakość i jego wspaniały smak. Jest idealne do wypieków i każde ciasto z jego zastosowaniem zyskuje niesamowicie intensywny, czekoladowy smak. Kakao DecoMorreno używam do wszystkich czekoladowych deserów, nie tylko wypieków i gwarantuje mi ono ich wspaniały smak i kolor.

    Jako wypiek z kakao polecam polecam pyszną, piaskową, waniliowo - kakaową babkę z rumowymi rodzynkami i domowym sosem czekoladowym, która gościła w tym roku na moim stole wielkanocnym i wszystkim bardzo smakowała:

    Potrzebujemy:
    - 5 jaj
    - szczypta soli
    - 2/3 szklanki cukru
    - 200 g roztopionego masła
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
    - 1 szklanka mąki
    - 100 g waniliowego budyniu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 150 g rodzynek
    - 4 łyżki rumu
    - 1 pełna łyżka kakao DecoMorreno

    Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić aż zmiękną. Miękkie rodzynki odsączyć na sicie i zalać rumem. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać osuszone na papierze kuchennym i obtoczone w mące rodzynki i rum. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym:

    Na sos potrzebujemy:
    - 125 ml śmietanki kremówki
    - 2 łyżki cukru
    - 3 łyżki kakao DecoMorreno

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na babkę:)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz