Kolorowy pasztet wegetariański

   Dawno mnie tu nie było, ponieważ nie mam kompletnie czasu gotować i piec :((( Pracy tyle, że nie wiem jak to wszystko ogarnę! W każdym razie znalazłam w końcu chwilkę by podzielić się z Wami przepisem na pyszny pasztet - przepis pochodzi z nowego magazynu Moje Smaki Życia.
Fajnie się sprawdzi na wielkanocnym stole dla Wegetarian!

SKŁADNIKI: FORMA KEKSÓWKA DŁUGOŚĆ OKOŁO 30CM

250g fasolka biała
1 duża cebula
2 łyżki oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
4 marchewki
1/2 średniej główki brokuł
3 sztuki jajka rozmiar M
4,5 łyżki kasza manna 
sól, pieprz, słodka papryk, papryka chili, kurkuma, chili, pieprz ziołowy, imbir do smaku


PRZYGOTOWANIE

Fasolę namocz na noc, ugotuj do miękkości.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij ns oliwie ( ok.5minut), pod koniec dodaj pokrojony czosnek.
Połącz fasolę z cebulą i odstaw.
Marchewki obierz ugotuj w małej ilości wody. 
Brokuł podziel na różyczki u ugotuj.
Warzywa odsącz i odstaw na bok.
Masę fasolową podziel na 3 części: jedną część nieco większą, dwie mniejsze.
Do większej ilości masy fasolowej dodaj 1,5 łyżki kaszki manny, wbij jajko, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zblenduj.
Do drugiej części masy dodaj pokrojone marchewki, wbij jajko, dodaj 1,5 łyżki kaszy manny, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy i zblenduj.
Do trzeciej masy dodaj brokuł, wbij jajko. wsyp 1,5 łyżki kaszy manny, przypraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz imbirem. Zblenduj.
Formę keksówki wyłóż folią aluminiową.
Na dnie rozsmaruj najpierw pierwszą (fasolową) warstwę masy. Na niej warstwę marchewkową a na wierzchu warstwę brokułową. Piecz około 50minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.



Komentarze

Prześlij komentarz