Dzisiaj mam dla Was RETRO przepis na MEGA czekoladowego Zająca z polewą z białej czekolady :)
Zapach w kuchni był bajeczny - intensywnie czekoladowy, to wszystko za sprawą DECOMORRENO to moje ulubione kakao!
SKŁADNIKI: TORTOWNICA 18CM
2 łyżki kakao DecoMorreno
1/2 szklanki pokruszonej czekolady gorzkiej, 3 paski
1/2 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1/4 kostki masła, temp pokojowa
3/4 szklanki cukru drobnego
1 duże jajka
1 -1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1/2 szklanki mleka 3.2 %
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany kremówki 26%
posypka z białej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Połącz czekoladę pokruszoną, kakao i wrzącą wodę.
Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
W małej misce wymieszać sól, mąkę i sodę.
W drugiej misce mikserem mieszamy masło i cukier, na drugim poziomie, następnie dodajemy jajko i dokładnie łączymy.
Wlewamy łyżeczkę wanilii i miksujemy ponownie.
Następnie dodajemy mieszankę kakao i czekolady i mieszamy.
Na samym końcu dodajemy na przemian mąkę i mleko, wszystko dokładnie mieszając mikserem.
Nie przerazić się że konsystencja ciasta jest płynna bo tak powinno być :)
Przygotowane ciasto
przelewamy do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp.
170 stopni i pieczemy około 60 min, najlepiej sprawdzając patyczkiem czy
będzie suchy po wyjęciu.
Upieczone ciasto wykładamy na stojaku do wystygnięcia.
Przekrawamy biszkopt na pół.
Układamy w kształt Zajączka tak jak na zdjęciu poniżej.
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę
lekko podgrzewamy, pamiętajcie by nie zagotować śmietany bo polewa się zważy.
Dodajemy czekoladę w kostkach i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.
Czekamy aż polewa wystygnie.
Smarujemy wystudzone ciasto.
Posypujemy płatkami białej czekolady i dekorujemy wedle uznania Zająca :)
Komentarze
Prześlij komentarz