Mam dzisiaj dla Was pyszną pastę z wegańską! Zainspirował mnie przepis z bloga: http://wegannerd.blogspot.com/2014/02/pasta-kanapkowa-z-pieczonego-kalafiora.html, tylko że ja zrobiłam ją z pomidorów suszonym w zalewie z kaparami a olej od tych pomidorów wykorzystałam na usmażenie cebulki. Efekt super!
SKŁADNIKI: MAŁA MISECZKA
1/2 główki kalafiora
1 mała lub 1/2 dużej cebuli
2-3 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
łyżka posiekanej pietruszki
2 + 1 łyżki oliwy - U MNIE 2 ŁYŻKI OLIWY Z POMIDORÓW W ZALEWIE
2 łyżki posiekanych suchych suszonych pomidorów / kiszonych ogórków - U MNIE DWA POMIDORY Z ZALEWY OSUSZONE NA PAPIERZE
sól
pieprz
szczypiorek- U MNIE RZEŻUCHA
PRZYGOTOWANIE
♥ Kalafiora pokrój na mniejsze części. Skrop oliwą i razem z całymi ząbkami czosnku zawiń w folię.
♥ Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz kalafiora około 20 minut.
♥ W tym czasie obierz i pokrój drobno cebulkę i zeszklij ją na patelni.
♥ Po upieczeniu kalafior ostudź i przełóż do kielicha blendera. Czosnek wyciśnij. Zmiksuj na pastę.
♥ Dodaj cebulkę, pokrojone pomidory lub ogórka, pietruszkę i majeranek. Wymieszaj.
♥ Dodaj soli i pieprzu do smaku.
i pyszny :)
OdpowiedzUsuńO paście z kalafiora jeszcze nie słyszałam ;) Koniecznie wyprobuje! :)
OdpowiedzUsuń