Rigatoni z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową

   Wspaniale jest kiedy to w Lidlu jest tydzień włoski, można wtedy kupić niezłe perełki. Tak jak te suszone pomidory na słońcu bez zalewy oczywiście, a jak ma się do tego zamrożoną z lata fasolkę szparagową zieloną to powstanie idealne danie :) Wystarczy tylko dobry makaron i działami.

SKŁADNIKI:  4 - 6 OSÓB

60 ml oliwy z oliwek ekstra vergine
3 ząbki czosnku, pokrojona na cienkie plasterki
100 g pomidorów suszonych na słońcu moczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i grubo pokrojonych
1 puszka pomidorów ( 400g ) wraz z sokiem
500 g makaronu rigatoni może być penne, farfalle
350 g fasolki szparagowej zielonej pokrojonej na krótkie kawałki
sól i pieprz świeżo zmielony
opcjonalnie parmezan do posypania - u mnie oczywiście nie obejdzie się bez sera :)



PRZYGOTOWANIE

Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.
Dodaj czosnek i suszone pomidory, a następnie smaż przez około 3 minuty, aż czosnek nabierze bladozłotej barwy.
Dodaj pomidory z puszki i duś na małym ogniu około 10 minut, póki nie odparują.
Gotuj makaron we wrzątku przez 5 minut.
Dodaj fasolkę szparagową i gotuj, aż makaron będzie al dente, a fasolka zmięknie.
Dokładnie odcedź i przełóż na patelnie z sosem.
Dopraw solą i pieprzem.
Trzymaj na dużym ogniu przez minutę, delikatnie mieszając.
Podawaj od razu możesz posypać świeżo startym parmezanem.
SMACZNEGO!!!




Komentarze

Prześlij komentarz