Grande spiraloni z brokułami i parmezanem

Makarony kochamy je w każdej formie i oczywiście kształcie! Ja dzisiaj postanowiłam wypróbować kolejny przepis z mojej ukochanej książki kucharskiej - KSIĄŻKA KUCHARSKA RODZINY SOPRANO!
Wystarczy kilka składników odpowiednie przyrządzenie i magicznie pyszne włoskie danie gotowe!

Jednak często wiele osób nie mam czasu gotować - mi też się to zdarza, jesteśmy zabiegani i po prostu po pracy brak nam siły na przygotowanie nawet najprostszego dania! Nie wspomnę o zrobieniu w pierwszej kolejności zakupów! Dlatego z pomocą przychodzą nam strony internetowe, przez które można wybrać sobie restaurację i danie z kuchni świata na jakie mamy akurat ochotę!

Skoro post jest o włoskiej kuchni i o makaronach to chciałabym Wam polecić stronę foodpanda.pl - Jest to serwis internetowy, na którym możesz zamówić jedzenie online, niezależnie od tego, gdzie w tej chwili się znajdujesz. Ich celem jest udostępnienie jak największej liczby restauracji w jednym miejscu, tak by nie tracić czasu na przeglądanie kilku stron różnych restauracji. Zamawianie jedzenie nigdy nie było tak łatwe!

Restaurację, którą Wam chcę polecić i zaprezentować to Restauracja QUATTRO CANTI , oczywiście włoska! Oprócz oczywiście pysznej pizzy z pieca opalanego drewnem dębowym, możecie zamówić domowej roboty makarony, wyśmienite dana mięsne i rybne oraz świeże sałatki i wspaniałe desery.
Nic tylko zamawiać! 

A jeśli macie ochotę na inną kuchnię, to wystarczy że wpiszecie swój adres lub kliknij na swoją lokalizację na mapie i pokaże Wam się wykaz różnych restauracji pod względem kuchni lub przedziału cenowego. A czas jaki zaoszczędzicie podczas zakupów i gotowania możecie przeznaczyć na czytanie ulubionej książki lub ciekawy film!

A jeśli zdecydujecie się np przygotować coś w domu to oto przepis prosto z książki Kucharskiej Rodziny Soprano:

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

1/2 kg brokułów 
sól
1/4 szklanki oliwy z oliwek 
4 ząbki czosnku
szczypta mielonej papryki
225 g makaronu grande spiraloni
1/3 szklanki świeżo startego pecorino romano lub parmigiano-reggiano 


 PRZYGOTOWANIE

Brokuły kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. W dużym garnku zagotowujemy 4 litry wody.
Do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy 5 minut, potem wyjmujemy je małym sitkiem lub łyżeczką cedzakową. Wodę pozostawiamy w garnku.
Do dużego rondla wlewamy oliwę.
Wkładamy pokrojony w plasterki czosnek i czerwoną paprykę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty ( czosnek powinien się przyrumienić).
Dodajemy brokuły i odrobinę solimy.
Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż brokuły będą bardzo miękkie ( około 10 minut ).
Wodę po gotowaniu brokułów doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i gotujemy.
Makaron nie może być zbyt miękki.
Odlewamy 3/4 szklanki wody, makaron odcedzamy i dorzucamy do rondla z brokułami.
Dodajemy wodę ze szklanki o gotujemy 5 minut, często mieszając.
Posypujemy startym serem, mieszamy i natychmiast podajemy!
SMACZNEGO!!!



Komentarze

  1. Uwielbiam makaron z brokułami - często przyrządzam podobne danie, ale dodaję jeszcze sos beszamelowy (wiem, wiem - kalorie :P)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja osobiście polecałabym brokuł jeszcze bardziej rozdrobnić, tak, aby można było brokułowy sos zmieszać z makaronem. Dzięki temu w każdym kęsie czuć ten boski sos :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak ja lubię czuć wyraźnie smaki :) Pozdrawiam Monia

      Usuń

Prześlij komentarz