Fusilli z okruchami chleba i czosnkiem

   To, że jestem zakochana w kuchni włoskiej to już każdy wie, ale ostatnio mam kompletnego bzika na punkcie makaronów i ostro testuje moją ZŁOTĄ KSIĘGĘ MAKARONÓW! Dzisiaj mam dla Was połączenie....hmm może dla jednych wydać się nieco dziwne...bo jak łączyć makaron i chleb...ale powiem Wam, że smak mistrzostwo!

SKŁADNIKI: 4 - 6 PORCJI

500 g makaronu fusilli
120 ml oliwy z oliwek ekstra vergine
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
100 g suchych okruchów chleba, najlepiej na zakwasie żytni.
łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
sól i zmielony pieprz



PRZYGOTOWANIE

Zagotuj wodę w dużym garnku.
Ugotuj makaron al dente.
W tym czasie podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
Dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Dodaj okruchy chleba i oregano, po czym smaż około 3 minuty, aż chleb się zarumieni.
Zdejmij z ognia.
Odcedź makaron i przełóż na patelnie z sosem.
Smaż na średnim ogniu około 2 minut, cały czas mieszając, aż sos przylgnie do makaronu.
Podaj danie na gorąco, doprawione solą i pieprzem!
SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz