Balvette z karmelizowaną cebulą i pietruszką

   Nie mam kompletnie czasu na gotowanie :((( Niestety w pracy sajgon i trzeba tam się poświęcić. Znalazłam jednak chwilkę by przygotować szybki a zarazem pyszny obiad prosto z mojej ulubionej książki kucharskiej ZŁOTEJ KSIĘGI MAKARONÓW... Nic dodać nic ując to musiało być pyszne :)

SKŁADNIKI: 4 -6 PORCJI

6 dużych białych cebul, posiekanych w cieniutkie plasterki
90 ml oliwy z oliwek ekstra vergine
sól i świeżo zmielony pieprz
250 ml bulionu wołowego
500 g makaronu balvette
1 natka świeżej pietruszki


PRZYGOTOWANIE

óż cebulę do rondla o grubym dnie i dodaj oliwę.
Postaw na małym ogniu.
Dopraw odrobiną soli ( użyj mniej niż zwykle, ponieważ gotowanie na małym ogniu wzmaga smak soli).
Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i przykryj.
Trzymaj na bardzo małym ogniu przez około godzinę.
Cebula nie może się przypalić, a jedynie powoli roztopić.
Często mieszaj dodając bulion, żeby sos się nie wygotował.
Powinien mieć kremową konsystencję złotawy kolor.
Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku.
Ugotuj makaron al dente.
Dokładnie odcedź i przełóż do salaterki.
Dodaj sos cebulowy i świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu!
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz