Wieniec z suszonymi wiśniami i czekoladą

Między świętami a Nowym Rokiem upiekłam pyszny wieniec z suszoną wiśnią i czekoladą.
Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem :)

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 25CM OKOŁO 12 PORCJI

6 łyżeczek posiekanego masła
450 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 rozkłócone jajka
150ml mleka

MASA:

25 g stopionego masła
150 g pokrojonych, suszonych wiśni
100 g posiekanej czekolady deserowej
1 -2 łyżki do posmarowania ciasta
25 g stopionej białej czekolady


PRZYGOTOWANIE
Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25cm i wyłożyć pergaminem.
Rozetrzeć masło z mąką, aby przypominało drobne zacierki.
Dodać cukier, jajka i mleko, wyrobić na gładką masę.
Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż do uzyskania kwadratu o bokach 35 cm.
Stopione masło rozprowadzić równomiernie na całym cieście przy pomocy pędzelka.
Wymieszaj wiśnie z posiekaną czekoladą.
Przy pomocy łyżki lub noża rozłożyć je równo na cieście, pozostawiając 2,5 cm pasek przy brzegach.
Zwinąć ciasno placek, tak jak zwija się roladę, następnie pokroić w 2,5 cm paski.
Ułożyć plastry wewnątrz formy, tak by lekko na siebie zachodziły.
Posmarować wierzch mlekiem, żeby ciasto ładnie się zrumieniło.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut, albo do chwili gdy ciasto będzie upieczone i złotobrązowe.
Zostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Polać roztopioną czekoladą tworząc apetyczne wzory :)
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz