Wegańskie burgery z czarnej soczewicy papryki i pomidorów

   Czas na kolejną moją propozycję z cyklu bezglutenowe i do tego wegańskie! Pyszne burgery, które idealnie będą się komponować z bułką lub tak jak w moim przypadku same z duża ilością sałaty i pomidora :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA

40 g czarnej soczewicy ( ziarno)
50 g brązowego ryżu ( ziarno)
100 g czerwonej papryki 
50 g cebuli
1 duży pomidor
1/2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki sosu chili słodkiego
pieprz i sól
1 łyżka mielone siemię lniane
2 łyżki oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE

Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą.
Pozostawiamy do namoczenia na około 2 godzin.
Następnie odcedzamy wlewamy wodę około 4 cm nad poziomem soczewicy.
Gotujemy 25 minut.
Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Najlepiej sprawdzić czy odpowiadam Wam miękkość.
Ja osobiście preferuję bardziej twardawą :)
Ryż brązowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu odkładamy do wystygnięcia.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki.
Obranego kroimy w małą kosteczkę.
Paprykę myjemy oczyszczamy z gniazda i pestek.
Kroimy w drobną kosteczkę.
Podsmażamy na patelni pomidory, paprykę i cebulę. 
Najlepiej na patelni beztłuszczowej dolewając odrobinę wody.
W dużej misce mieszamy przestudzoną soczewicę i ryż, dodajemy podsmażone warzywa.
Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy sos chili i sos sojowy oraz mielone siemię lniane.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy małe burgery najlepiej wilgotną dłonią lub za pomocą łyżeczki.
UFORMOWANE BURGERY WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA NA 30MINUT.
Następnie smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony aż będą złotobrązowe i oczywiście gorące w środku!
Podajemy z rukolą lub inną ulubioną sałatą bądź też w wersji burgera z bułką i sosem!
SMACZNEGO!



Komentarze

Prześlij komentarz