Kolejna moja propozycja na lekkie bezglutenowe danie, które może być serwowane na obiad w ciepłej postaci lub jako sałatka na kolację!
Jest pyszne i smaczne a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu...a ciecierzyca hmmm palce lizać taka pyszna no i jaka zdrowa :)
Cieciorka ma mnóstwo cennych składników
odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor,
potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz
błonnik. Warto docenić jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w
przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno
ziarna tej rośliny, jak i jej liście.
Spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku:
- bólów głowy oraz gardła,
- niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
- wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
- podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
- a nawet – leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Cieciorkowe liście znajdują natomiast zastosowanie w celu poprawy trawienia (napar) i leczenia zwichnięć (okłady).
źródło: ekotarg.pl
Nic tylko zajadać!
SKŁADNIKI : 1 OSOBA
40 g Makaron bezglutenowy Orrecchiette
5 g Oliwa z oliwek
40 g Cebula
80 g Ciecierzyca surowe ziarno
100 g Pomidor
40 g Papryka
70 g Ser Feta 12% tłuszczu
Rukola do woli lub inny miks sałat, ząbek czosnku, szałwia
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej przed przygotowaniem dania, namoczyć ciecierzycę w zimnej wody.
Minimum na 12 godzi.
Następnie odcedzić i gotować w nieosolonej wodzie, aż będzie miękka.
Paprykę umyć i usunąć gniazdo.
Rozgrzej piekarnik.
Blachę posmaruj oliwą, ułóż na niej ćwiartki papryki i piecz w piekarniku aż na skórce pojawią się czarne plamy.
Wyjmij paprykę włóż do torebki foliowej lub przykryj folią.
Trzymaj tak długo, aż opakowanie mocno zaparuje a skórka łatwo odejdzie.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni z
rozgrzaną oliwą podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek oraz szałwię. Gdy cebula
będzie miękka dodać pokrojone pomidory ( wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojoną w kostkę upieczoną paprykę oraz ugotowaną wcześniej cieciorkę. Całość doprowadzić do wrzenia, potem
zmniejszyć ogień i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić pieprzem do smaku.
Do sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć z ognia
i delikatnie wymieszaj. Makaron przełożyć na talerz podawaj z rukolą i posypanym serem feta. Lub bez sera jeśli nie jesz nabiału :)
SMACZNEGO!
Mniam, mniam, jakie pyszności na talerzu! Wspaniała propozycja obiadowa i mega zdrowa!!!
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ ZA MIŁE SŁOWA :)
UsuńUwielbiam makaron z każdym dodatkiem, ale jeszcze nie próbowałam z cieciorką. W ogóle nie wiedziałam, że tak wszechstronne zastosowanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Paulina
PS. Dołączam do obserwatorów, podoba mi się klimat pin up ;)
dziękuję :) polecam cieciorkę w każdej postaci w sobotę będę piekła chleb :)) zapraszam na fb tam się więcej dzieje :*
Usuń