Lodowe czekoladki bananowo-kokosowe w wersji bezglutenowej

Za oknem pogoda nieciekawa szaro, ciemno i tak jakoś nijako :( Postanowiłam dzisiaj wrzucić dla Was przepis na nieziemsko dobre lodowe czekoladki w wersji bez mleka i bez jaj :) Smak jest obłędny przygotowanie banalne a czekoladki same w sobie są bardzo bardzo zdrowe ...więc czego chcieć więcej :)

SKŁADNIKI: 12 MAŁYCH CZEKOLADEK ( FOREMKA GUMOWA NA KOTKI LODU I MINI CZEKOLADKI)

2 banany
1 łyżka ulubionego miodu, u mnie kwiatowy
6 łyżek wiórków kokosowych
2, 5 łyżki masła orzechowego czekoladowego w wersji wegańskiej:
przepis pochodzi z http://zdrowy-talerz.pl/2012/04/maslo-orzechowe/
 Czekoladowe masło z orzechów laskowych 
Składniki:
  • 200g orzechów laskowych
  • 1 ½ łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie owijamy je w bawełnianą ściereczkę i delikatnie pocieramy, żeby zedrzeć skórkę z orzechów.
  2. Następnie podprażamy orzechy jeszcze trochę i miksujemy w blenderze do uzyskania konsystencji masła.
  3. Dodajemy miód, mleko i kakao.


PRZYGOTOWANIE

Banany kroimy w plastry i wkładamy je do malaksera i miksujemy, dodajemy resztę składników. 
Wszystko miksujemy, aż uzyska odpowiednią konsystencję
 Przekładamy do foremki i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. 
SMACZNEGO!





Komentarze

Prześlij komentarz