Zakochałam się w tym pasztecie, jest mega !!!!
Polecam robi się bardzo bardzo szybko a jak pisałam wcześniej smakuje obłędnie!
ŚWIETNA - zdrowa i dietetyczna wersja na święta! Idealny na kanapki jak w wersji solo!
SKŁADNIKI: MAŁA KEKSÓWKA
200gr czerwonej soczewicy
4 duże marchewki
2 duże
pietruszki - korzeń
1 duża cebula
1l wywaru warzywnego
ulubione przyprawy u
mnie dużo słodkiej papryki i czubryca zielona
sól i pieprz
1/2 natki pietruszki - świeżej posiekanej
3 jajka
1
łyżka masła
7 łyżek oliwy w oliwek
PRZYGOTOWANIE
soczewicę gotujemy w wywarze warzywnym - 500ml około 20
minut jak już będzie miękka i pochłonie całą wodę,
drugie 500ml
przeznaczamy na ugotowanie obranej marchewki i pietruszki.
cebulę siekamy na drobną kostkę i smażymy na oliwie -odstawiamy.
Ugotowaną marchew i pietruszkę do miękkości blendujemy za pomocą blendera razem
z posiekaną natką pietruszki i dodajemy
do usmażonej cebulki, lekko dusimy przez 5 minut, następnie dodajemy ugotowaną
soczewice. Jeśli została Wam woda to odlewamy. Całość mieszamy na patelni
dusząc jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy swoje ulubione zioła oraz łyżkę masła. Najlepiej
jak masę przełożycie do miski.
Po dodaniu ziół i masła mieszacie dokładnie i dodajecie
jajka – surowe, pojedynczo bardzo szybko i dokładnie mieszając po każdym
dodaniu.
Tak przygotowaną masę przekładanie do keksówki, którą
wcześniej wykładacie papierem do pieczenia.
Pieczecie około 35 minut w temp. 200 stopni
PYCHA!!!!!
Uwielbiam strączkowe pasztety, Twój bardzo mi przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuńja też jestem zakochana :)
Usuń