Soczewica z ziemniakami i pokruszoną na wierzchu fetą

   Dawno mnie tu nie było, ale nie ukrywam że okres przedświąteczny jest bardzo napięty u mnie zwłaszcza jeśli się pracuje w branży gastronomicznej :)

Pogoda nas nie rozpieszcza niestety, bo ani zimy nie widać tylko deszcz, deszcz i deszcz.
Na poprawę humoru proponuję Wam przepis z ostatniego KUKBUK-a na zupę, która jest moim zdaniem fenomenalna a zwiększona dawka chilli rozpieszcza i rozgrzewa ciało!

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 niewielka cebula
1/4 czerwonej papryki, drobno posiekanej
2 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
szczypta pieprzu cayenne
2 szklanki bulionu
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1/2 puszki pomidorów
1 łyżeczka tymianku
ser feta do pokruszenia


PRZYGOTOWANIE

Soczewicę dokładnie płuczemy.
Cebulę i czerwoną paprykę drobno siekamy, 
ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i czosnek,
po czym smażymy aż się zezłocą.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, pieprz cayenne i mieszamy.
Gotujemy kilka minut.
Dolewamy bulion,
dodajemy soczewicę, ziemniaki, liść laurowy, pomidory z puszki ( dwa-trzy z odrobiną soku ).
Solimy i pieprzmy do smaku.
Gotujemy jeszcze około 15minut.
Po upływie tego czasu dorzucamy tymianek i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Podajemy z pokruszonym serem feta i odrobiną tymianku.




Komentarze