Kruche ciasteczka cytrynowe z suszoną żurawiną i wiśnią

Z cyklu świąteczne przepisy pora na coś szybkiego a jednocześnie efektownie wyglądającego. Te ciasteczka świetnie sprawdzą się np. jako prezent. Możecie suszone owoce zastąpić innymi albo dodać orzechy jest bardzo dużo możliwości 


Przepis pochodzi z gazety: Moje Smaki Życia - wydanie listopadowe.


SKŁADNIKI: 25 CIASTECZEK

200 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
100 g masła 
100 g cukru
1 żółtko
1 szt. cytryna
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonej wiśni
30 g mielonych migdałów


PRZYGOTOWANIE

Przesiej mąkę z solą.
Z umytej i osuszonej cytryny zetrzyj skórkę drobno i wyciśnij 2 łyżki soku.
Zmiksuj masło z cukrem na puch.
Ucierając, dodawaj kolejno żółtko, skórkę z cytryny, mąkę i sok z cytryny.
Masa powinna być dość gęsta i plastyczna.
Na końcu wymieszaj z żurawiną i wiśnią.
Z ciasta uformuj wałek długości około 20 cm.
Rozłóż na blacie folię spożywczą około 30 cm.
Rozsyp na niej mielone migdały a następnie połóż wałek ciasta i turlaj, tak aby cały pokrył się migdałami.
Zwiń wałek w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia na około 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto pokrój ostrym nożem na plasterki około 8 mm.
Układaj na blasze, zachowując między nimi odstęp.
Piecz około 20 minut, aż ciasteczka lekko się zezłocą.
Ostudź na kratce.
SMACZNEGO!



Komentarze

  1. Lubię takie ciasteczka, idealne do popołudniowej kawy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym :) choć robić mi się nie chce ;) ale że szybko i prosto, to może się skuszę ;) k.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób naprawdę szybko się je przygotowuje a efekt jest do mnie już dzwonią z zamówieniami na święta :) Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz