W minionym tygodniu miałam możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez RESTAURACJĘ ROTONDO.
Restauracja ta znajduje się w Okrąglaku, niegdyś najpopularniejszym miejscu w Poznaniu.
Miejsce to bardzo, ale to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Restauracja tętni życiem, spotkać tam można bardzo dużo ludzi, którzy delektują się kuchnią z całego świata. Dania są przygotowywane na bieżąco, a to co mnie najbardziej oczarowała to, to że Restauracja ta posiada własną cukiernię oraz przepiękną winiarnię, w której właśnie odbyły się warsztaty!
Nic tylko zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca!
Jednak nie o samym miejscu mam pisać tylko o warsztatach, które poprowadziła dla Nas Katarzyna Szatkowska z bloga: W KRAINIE SMAKÓW.
Z Kasią współpracowałam już nie raz i kilkakrotnie uczestniczyłam na warsztatach prowadzonych przez Nią.
Jak zwykle przepisy na danie, które Kasia zaproponowała okazały się strzałem w 10! A smak każdej potrawy był niepowtarzalny! Dodatkowo miałyśmy do dyspozycji jadalne kwiaty, którymi udekorowałyśmy nasze finałowe dania - fajnie było poczuć słoneczny klimat Hiszpanii w Polsce w połowie jesieni :)
Z kuchni hiszpańskiej znalazły się takie dania jak: Gazpacho andaluzyjskie, Tortilla de Patatas, Paella marinara ( z owocami morza ), Gulasz madrycki, Krem kataloński, Churros z sosem czekoladowym oraz wykwintne Tapas - panierowane jajka przepiórcze!
Ja z Eweliną - PRZY KUBKU KAWY przygotowałyśmy TORTILLE DE PATATAS: Oryginalny przepis za chwileczkę a pod nim nasza mała modyfikacja :)
Tortilla de patatas
Tortilla de patatas – hiszpański
omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste
danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to
odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie
to wcale takie trudne.
3 duże ugotowane
ziemniaki
1 duża cebula
4-5 jajek
opcjonalnie: bób,
kukurydza, zielony groszek, kiełbasa chorizo
sól, pieprz
papryka słodka i
ostra, opcjonalnie również wędzona
olej do smażenia
Ziemniaki pokrój w
niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż
na nim ziemniaki wraz z cebulą na złoty kolor.
W misce roztrzep jajka
z solą, pieprzem i papryką. Usmażone ziemniaki z cebulą odsącz z oleju i wrzuć
do miski z roztrzepanymi jajkami. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie
wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wlej masę ziemniaczano-jajeczną.
Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a
masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki lub okrągłej deski
ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
My z Eweliną dodałyśmy tylko paprykę zieloną i czerwoną, chorizo i kukurydzę...skromnie powiem, że wyszło nam świetnie to danie.
Bardzo fajny aromat i smak papryki uzyskamy po podsmażeniu jej na tłuszczu wytopionym z chorizo.
Atmosfera na warsztatach była sympatyczna! Pani Edyta - współwłaścicielka ugościła nas wspaniale .
Wspólne biesiadowanie przy dobrym winie nie miało końca, a degustacja przygotowanych dań przez Koleżanki - Blogerki to była czysta przyjemność dla mojego podniebienia!
Moim numerem jeden okazał się gulasz madrycki w wykonaniu Patrycji - PATISON W KUCHNI oraz Oli - OLA IN THE KITCHEN! U dziewczyn znajdziecie przepis na to cudeńko!
Bardzo dziękuję za wspaniałe warsztaty, w tak klimatycznym miejscu jakim jest Restauracja ROTONDO!
Dzięki również dla Kasi, która jak zawsze staje na wysokości zadania i serwuje świetne przepisy i profesjonalne podchodzi do tematu!
A oto kilka fotosów dzięki uprzejmości Pani Edyty :)!
było świetnie :) oby więcej jakich spotkań :)
OdpowiedzUsuńdokładnie rewelacyjne warsztaty i rewelacyjne miejsce :)
UsuńDzięki Moniko za gigantyczną dawkę energii jaką wniosła na to spotkanie :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy :D
Usuń