Warsztaty kulinarne z kuchni hiszpańskiej w Restauracji ROTONDO

   W minionym tygodniu miałam możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez RESTAURACJĘ ROTONDO
Restauracja ta znajduje się w Okrąglaku, niegdyś najpopularniejszym miejscu w Poznaniu. 
Miejsce to bardzo, ale to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Restauracja tętni życiem, spotkać tam można bardzo dużo ludzi, którzy delektują się kuchnią z całego świata. Dania są przygotowywane na bieżąco, a to co mnie najbardziej oczarowała to, to że Restauracja ta posiada własną cukiernię oraz przepiękną winiarnię, w której właśnie odbyły się warsztaty!
Nic tylko zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca!

   Jednak nie o samym miejscu mam pisać tylko o warsztatach, które poprowadziła dla Nas Katarzyna Szatkowska z bloga: W KRAINIE SMAKÓW
Z Kasią współpracowałam już nie raz i kilkakrotnie uczestniczyłam na warsztatach prowadzonych przez Nią. 
Jak zwykle przepisy na danie, które Kasia zaproponowała okazały się strzałem w 10! A smak każdej potrawy był niepowtarzalny! Dodatkowo miałyśmy do dyspozycji jadalne kwiaty, którymi udekorowałyśmy nasze finałowe dania - fajnie było poczuć słoneczny klimat Hiszpanii w Polsce w połowie jesieni :)

Z kuchni hiszpańskiej znalazły się takie dania jak: Gazpacho andaluzyjskie, Tortilla de Patatas, Paella marinara ( z owocami morza ), Gulasz madrycki, Krem kataloński, Churros z sosem czekoladowym oraz wykwintne Tapas - panierowane jajka przepiórcze!
Ja z Eweliną - PRZY KUBKU KAWY przygotowałyśmy TORTILLE DE PATATAS: Oryginalny przepis za chwileczkę a pod nim nasza mała modyfikacja :)



Tortilla de patatas


Tortilla de patatas – hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.


3 duże ugotowane ziemniaki

1 duża cebula

4-5 jajek

opcjonalnie: bób, kukurydza, zielony groszek, kiełbasa chorizo

sól, pieprz

papryka słodka i ostra, opcjonalnie również wędzona

olej do smażenia


Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim ziemniaki wraz z cebulą na złoty kolor.

W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i papryką. Usmażone ziemniaki z cebulą odsącz z oleju i wrzuć do miski z roztrzepanymi jajkami. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki lub okrągłej deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

My z Eweliną dodałyśmy tylko paprykę zieloną i czerwoną, chorizo i kukurydzę...skromnie powiem, że wyszło nam świetnie to danie. 
Bardzo fajny aromat i smak papryki uzyskamy po podsmażeniu jej na tłuszczu wytopionym z chorizo.

   Atmosfera na warsztatach była sympatyczna! Pani Edyta - współwłaścicielka ugościła nas wspaniale . 
Wspólne biesiadowanie przy dobrym winie nie miało końca, a degustacja przygotowanych dań przez Koleżanki - Blogerki to była czysta przyjemność dla mojego podniebienia! 
 Moim numerem jeden okazał się gulasz madrycki w wykonaniu Patrycji - PATISON W KUCHNI oraz Oli - OLA IN THE KITCHEN! U dziewczyn znajdziecie przepis na to cudeńko!


Bardzo dziękuję za wspaniałe warsztaty, w tak klimatycznym miejscu jakim jest Restauracja ROTONDO!
 Dzięki również dla Kasi, która jak zawsze staje na wysokości zadania i serwuje świetne przepisy i profesjonalne podchodzi do tematu! 


A oto kilka fotosów dzięki uprzejmości Pani Edyty :)!





















Komentarze

  1. było świetnie :) oby więcej jakich spotkań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie rewelacyjne warsztaty i rewelacyjne miejsce :)

      Usuń
  2. Dzięki Moniko za gigantyczną dawkę energii jaką wniosła na to spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz