Oj zimno, zimno się zrobiło na dworze. Z tej okazji proponuję Wam pyszną zupę na rozgrzewkę i jakże zdrową jednocześnie!
Nie wiem czy wiecie, ale brokuł to istne źródło witamin!
Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo,
fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2,
B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są
też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły
zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim
poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami
wapnia i z artretyzmem. Przy zakupie świeżych brokułów zwracamy uwagę na
to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je
liście nie powinny być żółte. Brokuły można spożywać na surowo.
Popularniejszą metodą jest jednak gotowanie. Gotowanie powinno odbywać
się w lekko osolonej, wrzącej wodzie nie dłużej niż kilka do kilkunastu
minut. Dalsze gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów.
Prócz różyczek brokuła jadalna jest także gruba, mięsista łodyga.
Nic tylko zajadać!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, PORCJA OKOŁO 500KCAL
30 g Cebula
5 g Oliwa z oliwek
100 g Ziemniaki
80 g Marchew
150 g Brokuł świeże
40 g Serek twarożkowy chudy, ja używam grani 3%
30 g Ser, Rokpol pełnotłusty
50 g Chleba bezglutenowego lub zwykłej grahamki
Ziele angielskie, liść laurowy, szałwia (najlepiej świeża) ,
świeża pietruszka i koperek
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Delikatnie
posolić i dusić przez 4 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Wlać
wodę do 3/4 objętości naczynia.
Zagotować, doprawić odrobiną soli, pieprzem,
dodać dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz szałwię.
Gotować przez
5 minuty, następnie dodać różyczki brokuła, uzupełnić wodą, aby wszystkie
warzywa były nią przykryte i gotować do miękkości.
Zupę zdjąć z ognia.
W
kubeczku rozprowadzić serek z 2 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać z
kilkoma łyżkami wywaru z zupy.
Dodać rozkruszony ser i całość rozprowadzić z
zupą.
Nie zagotowywać, jedynie dobrze podgrzać przed podaniem.
Zupę zagryzać
pieczywem.
Ja osobiście zmiksowałam całą zupę, do
tego posypałam dużą ilością świeżej pietruszki i koperkiem!
SMACZNEGO!
Dopiero co wczoraj ugotowałam krem z brokuła. Tylko mój z mniejszą ilością ziemniaków i marchewki, większą brokuła i czosnkiem. :)
OdpowiedzUsuńto też pysznie! Pozdrawiam!
Usuńmusi być pyszne:d
OdpowiedzUsuńjest obłędna :) a im dużej stoi tym smaczniejsza :)
UsuńTo coś dla mojej rodzinki :)) Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPróbuj próbuj moja ulubiona!! :) Pozdrawiam
Usuń